Illustrasjonsfoto: Sindre Sverdrup Strand

Boligprodusentene: - Bekymret over nedgangen i igangsetting av boliger

Både salg og igangsetting av nye boliger er langt lavere i oktober i år sammenlignet med oktober i fjor. Dette viser tall fra Boligprodusentenes Forening.

- Hittil i år er det solgt 21 prosent færre boliger enn i fjor, sier Per Jæger, administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening under en pressekonferanse på Næringslivets hus tirsdag.

Salget av leiligheter og eneboliger ligger på henholdsvis 35 prosent og 12 prosent under fjoråret. 

- Et lyspunkt er at det er solgt 13 prosent flere småhus i år enn i fjor på samme tid, sier han.

Jæger påpeker under pressekonferansen at markedet sånn sett følger ønsket fra regjeringen om å bygge færre eneboliger og mer leiligheter og småhus.

Han sier også det er normalt at leilighets- og eneboligmarkedet som fungerer som gass og brems når boligmarkedet går opp og ned.

- Det vi skal huske på med leilighetsmarkedet, er at man må ha solgt 50 til 70 prosent før du starter å bygge. Det er en viktig forutsetning. Derfor kommer ikke Norge i den samme skvisen vi har sett i Irland og Spania, hvor det har vært mange ledige, nye boliger, sier Jæger under pressekonferansen.

Hyggelig fritidsboligmarked

Administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening, Per Jæger. Foto: Sindre Sverdrup Strand

De siste 12 månedene er det solgt 30.563 boliger.

- Etter 7 måneder med nedgang i salget, slår dette nå ut på igangsettingen av nye boliger, sier Jæger.

Hittil i år ligger igangsettingen 3 prosent under fjoråret. Igangsetting av leiligheter og eneboliger ligger henholdsvis 3 prosent og 13 prosent under fjoråret, mens igangsettingen av småhus ligger 29 prosent over fjoråret.

De siste 12 månedene er det igangsatt 29.609 boliger.

- Det som er veldig hyggelig er at fritidsboligmarked fortsatt har en god salgsutvikling. Det bygges mye hytter ute i distriktene, sier Jæger.

Hittil i år ligger salget og igangsetting av fritidsboliger henholdsvis 5 prosent og 11 prosent over fjoråret. De siste 12 månedene ligger salg og igangsetting på henholdsvis 7 prosent og 24 prosent over.

Viktig for norsk økonomi

- Vi er bekymret over nedgangen vi nå opplever i igangsetting av boliger. Boligbygging er en stor bransje som er viktig for norsk økonomi, sier Jæger, og ønsker å gi følgende råd til politikerne:

1. Den midlertidige boliglånsforskriften kan ligge frem til sommeren, men bør ikke videreføres.

2. Husbankens rolle bør vurderes. Det bør innføres ordninger som gjør at Husbanken kan bidra til at det igangsettes bygging av nok nye boliger.

3. Kommunene må ikke stoppe opp å regulere nye tomter til boliger. Da får vi det samme problemet om noen år igjen.

4. Det må bli billigere å bygge. Mange pålegg gjør det unødvendig dyrt uten at det gir direkte utslag på bokvaliteten.