Anders Haagaas Grinde. Foto: Knut Werner Lindeberg Alsén

Norske Arkitektstudenters Stålpris 2017 til Anders Haagaas Grinde

Norske Arkitektstudenters Stålpris 2017 til Anders Haagaas Grinde for prosjektet FISH: a land based salmon farm in Oslo.  

Norske Arkitektstudenters Stålpris ble første gang delt ut i 2005. Prisen tildeles arkitektstudenter ved norske universitet og høgskoler.

Norsk Stålforbund og Norsk Forening for Stålkonstruksjoner står bak priskonkurransen som holdes hvert annet år. Juryen i år besto av Stig Møllersen, Lasse Kilvær, Pål Jevanord, & Andrew Holt. Prispremien er en preget stålplakett samt en sjekk på 20.000 kroner. Prisen ble delt ut under Norsk Ståldag ved Hotel Bristol, torsdag 2. november.

Juryens uttalelse:
"FISH kombinerer en ny industriell typologi med et besøkssenter. Et anlegg for matproduksjon kombinerer alle trinnene fra avl til bearbeiding i en enkelt produksjonslinje. Prosjektet foreslår en løsning på spørsmålet 'hvordan kan nytt program generere passende arkitektonisk form'? Bygningen består av to elementer: en sirkulær produksjonssone i sjøen og en lineær administrasjonsbygning på land. Produksjonssonen består av to strata; På lavere nivå hviler betongfisketanker på fjordbunnen, på øvre nivå, et bæresystem i stål. Denne stratifiseringen er både programmatisk og materiell - stålrammen ligger elegant på toppen av betongringene.

Materialer er valgt med en klar forståelse for deres egenskaper. Elementene utfyller hverandre både estetisk og funksjonelt. Besøkssenteret er en hengende sti som forbinder alle prosessene i anlegget. De besøkende blir fortalt historien om fiskens livssyklus, fra inkubasjon til høsting og behandling. Det er tenkt som en attraksjon langs Oslos kystlinje, og som en måte å skape et nytt forhold mellom oss og det vi spiser. Forslaget presenteres på en klar og konsis måte, med bilder som er lette å lese og grafisk attraktive. Juryen likte spesielt fotografiene av den store fysiske modellen som kommuniserer på en klar og umiddelbar måte. Teksten er forklarende og konsistent. Reisen fra ukjent program til enkel løsning er sjelden enkel. FISH eksemplifiserer klar tenkning fra utgangspunktet til sluttprodukt. Enkelheten i presentasjonen kan lure en til å glemme oppfinnsomheten og kompleksiteten i prosessen. Det er ingen konflikter mellom elementer, enten på konsept eller materialnivå, og konseptet blir lettfattelig. Juryen er enig i at det både er miljømessige og økonomiske argumenter for å forfølge denne typen typologi. Juryen mener også at det kunne blitt et populært reisemål. Grindes klare forståelse av stålets materielle egenskaper har vært medvirkende til å skape en passende arkitektonisk respons til nye programmatiske krav."