<p>Daglig leder Bengt Tovslid i Bergknapp, prosjektleder Jaran Raymond Wood i Leca og daglig leder Rune Egeland i Multiblokk samarbeider om den nye takløsningen som skal gi bedre fordrøyning på tak. Foto: Svanhild Blakstad</p>Modellen viser hvordan lagene på taket er bygget opp og hvordan vannet fordrøyes. Foto: Svanhild BlakstadGodt besøk på standen til Bergknapp, Multiblokk og Leca når de viser frem sin nye takløsning. Foto: Svanhild BlakstadSedum i kombinasjon med lecaprodukter og heller fra Multiblokk. Foto: Svanhild Blakstad

Leca, Multiblokk og Bergknapp sammen om ny takløsning mot flom

Leca, Bergknapp og Multiblokk bruker Bygg Reis Deg for å lansere sin nye felles takløsning for fordrøyende tak. 

Modellen viser hvordan lagene på taket er bygget opp og hvordan vannet fordrøyes. Foto: Svanhild Blakstad

De tre selskapene har opplevd stor interesse fra publikum og firmaer for takløsningen som de har utviklet i fellesskap og som har fått navnet «urbaneuterom». Løsningen går ut på å kombinere sedum, løs leca og betongprodukter fra Multiblokk på flate tak, slik at vannet forsinkes ned i avløpet.

– Det er gøy å kunne vise hvordan vi bruker våre tre primærprodukter for å kunne vise en sexy utreomsløsning, som i tillegg har en samfunnsnyttig verdig – nemlig å fordrøye vannet, sier prosjektleder Jaran Raymond Wood i Leca.

Han peker på at sedumplantene har god evne til å magasinere regnvann.

– Takflaten kan også dekkes av et permeabelt belegg eller en kombinasjon av planter og permeabelt belegg. Regnvannet lagres primært i den knuste Lecaen, og slippes langsomt ut til avløpet. Det er utviklet en svært lett prototype permeabel belegningsstein til bruk på fordrøyende uterom på tak, sier Wood.

I forkant har de tre aktørene søkt etter bygg hvor de kan prøve ut løsningen.

– Vi skal kjøre pilotprosjekter hvor vi kan teste dette ut flere steder i landet, og responsen har vært formidabel. Det kan være alle typer bygg med flate tak, både næringsbygg og private. Det er også muligheter for at det kan brukes på eksisterende bygg, sier daglig leder Rune Egeland i Multiblokk.

Daglig leder Bengt Tovslid i Bergknapp tror at løsningen kan slå ekstra godt an i byene.

– Hvis ingeniørene og rådgiverne får dokumentasjon som viser at dette har den effekten vi mener at det har, tror jeg at dette med overvannshåndtering kan flyttes fra betongkonstruksjoner under bakken til opp på taket. I tillegg til å løse overvannsprobemet, skaper man også et miljø på taket, sier Tovslid, som innrømmer at de har en stor innsalgsjobb i forhold til arkitekt- og rådgivermiljøene.