<p>Elevene fra Hellerud videregående skole fikk prøve sine praktiske ferdigheter på Bygg Reis Deg. Foto: Svanhild Blakstad</p>Faglærer Sjur Alvsåker hadde med seg VG1-elever ved Hellerud videregående skole til Bygg Reis Deg. Foto: Svanhild Blakstad<p>Harald Hansen, daglig leder for Opplæringskontoret for tømrerfaget, Caroline Khoury Nilsen, politisk rådgiver for BNL, Erik Sørum, opplæringsleder i Byggopp og Kristin Omholt-Jensen, administrerende direktør i Rendra. Foto: Svanhild Blakstad</p>Kristin Omholt Jensen i Rendra har levert softwaren som elevene bruker når de skal bygge småhusmodellen. Foto: Svanhild BlakstadHarald Hansen fra Opplæringskontoret for tømrerfaget bistår elevene fra Hellerud vgs når de skal prøve seg på å bygge en småhusmodell. Foto: Svanhild Blakstad

Byggelever fikk bygge på Bygg Reis Deg

Førsteårselevene ved bygg- og anleggsteknikk på Hellerud videregående skole fikk prøve seg på praktisk bygging da de besøkte Bygg Reis Deg torsdag.

To klasser med VG1-elever med lærere deltok torsdag på et event i regi av Byggenæringens landsforening (BNL) og Opplæringskontoret for bygg- og anleggsfag (Byggopp). Dette er et pilotprosjekt hvor målet er å øke rekrutteringen til byggenæringen.

- Byggenæringen trenger dere, sa adm direktør Kristin Omholt-Jensen i Rendra, som har levert softwaren som elevene brukte når de fikk prøve seg på å bygge småhusmodell. Foto: Svanhild Blakstad

Elevene fikk demonstrert en BIM-modell som de skulle bruke til å bygge småskalahus i målestokk 1:10, og veiledere var lærere og folk fra opplæringskontorene.

– Vi ser at flere ungdommer går rundt på området til Bygg Reis Deg uten mål og mening. Dette arrangementet er laget for at de også skal få noe ut av messa og bli bedre kjent med byggenæringen, sier politisk rådgiver Caroline Khoury Nilsen i BNL.

Pilotprosjektet er kommet i stand gjennom et samarbeid med BNL, Byggopplæringskontorene og Bygg Reis Deg.

– Med dette prosjektet ønsker vi å teste ut måter å nå ut til elever for å øke rekrutteringen til bygg og anlegg, og å bidra til at VG1-elever blir bedre kjent med næringen. Vi har laget et opplegg hvor elevene tar i bruk digitale verktøy i kombinasjon med praktiske oppgaver, sier Khoury Nilsen.

BNL har altså i samarbeid med Sweco og softwareselskapet Rendra utarbeidet et dataprogram for bygningsinformasjonsmodellering i 3D (BIM) som et rekrutteringsverktøy. BIM'en kan ungdommen bruke for å få mer kunnskap om yrkene innen bygg og anlegg.

Administrerende direktør Kristin Omholt-Jensen i Rendra var begeistret over å få vise frem modellen for de ungene elevene, som om få år kan gjøre sitt inntog i byggenæringen.

– Vi trenger dere! Jeg håper at dere vil storme inn i byggenæringen, med kul software og masse lyst til å endre bransjen, for det trenger vi, sier Omholt-Jensen.