Administrerende direktør Harald Nikolaisen i Statsbygg med vinner løsningsforslaget Adapt fra arkitektteamet Team Urbis. I dette innlegget skriver han om klagesaken de nå står oppe i. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix

Slik reagerer Statsbygg på klagesaken i regjeringskvartalet

I dette innlegget skriver Statsbygg-sjef Harald V. Nikolaisen om klagesaken og prosessen rundt arkitektkonkurransen i regjeringskvartalet.

Etter at Team G8+ har klaget på utfallet av konkurransen om utforming av nytt regjeringskvartal har både omtale av saken og spekulasjoner om dette skutt fart.

Mange som tidligere har gitt uttrykk for uenighet og misnøye med de beslutningene som har ført til utforming av konkurranseprogrammet og arkitektkonkurransen bruker anledningen til å trekke frem sine synspunkter og be om omkamp.

Andre spekulerer i om det er gjort graverende formelle feil eller om det ikke er gjort tilstrekkelige habilitetsvurderinger i gjennomføringen av arkitektkonkurransen.

Enkelte krever gransking og at Riksrevisjonen skal gå gjennom prosessen som har ført til konkurransen og avgjørelsen.

Fakta er som følger: Statsbygg behandler nå en klage på en avgjørelse om kontraktstildeling. Klager anfører flere påstander som vi vil ta stilling til. Planen er å sende svar til klager innen utløpet av neste uke.

Så om saken: Regjeringen har vedtatt hvor det nye regjeringskvartalet skal ligge, regjeringen har vedtatt at S-blokken, Y-blokken og R4 skal rives, det er vedtatt et rom- og funksjonsprogram og en reguleringsplan for området. Ordinære demokratiske og åpne prosesser er fulgt slik at for eksempel reguleringsplanen har vært til bred høring. Regjeringen har også vedtatt at alle departementer unntatt Forsvarsdepartementet skal inn i det nye regjeringskvartalet. Alle disse beslutningene gir klare føringer for Statsbyggs arbeid og har vært lagt til grunn da vi laget konkurranseprogrammet.

Etter en grundig vurdering bestemte vi oss for å ha en plan- og designkonkurranse med prekvalifisering. Syv team – 59 firmaer totalt - ble kvalifiserte til å delta.

Svært mange av de deltakende firmaene har hatt roller i de ulike prosessene som har ført frem til konkurransen. Statsbygg har uten bistand fra eksterne utformet konkurranseprogrammet for plan- og designkonkurransen.

Konkurrentens forslag ble evaluert anonymt av en jury satt sammen av deltakere pekt ut fra Statsbygg, fra brukernes side- dvs departementene og fra Norske arkitekter Landsforbund, Rådgivende ingeniørers forening og Norske landskapsarkitekters forening.

En enstemmig jury presenterte to vinnere: Team Urbis og Team G8+. Statsbygg har forhandlet med disse to og etter avsluttende forhandlinger, ble juryens kandidat nr 1 Team Urbis utpekt som vinner, det vil si Urbis får tilbud om å inngå kontrakt med Statsbygg om utforming av kvartalet.

Det er som alltid en karenstid som åpner for klager før det inngås kontrakt.

Tema G8+ har benyttet denne muligheten. De har to ganger bedt om utsatt frist fordi de også ønsket tid til å gå gjennom dokumenter de har bedt Statsbygg om innsyn i. Det har de fått.

Det er dette saken handler om: Statsbygg har mottatt en klage på en avgjørelse i en konkurranse. Det er ikke uvanlig i konkurranser, men mer uvanlig i en plan- og designkonkurranse.

Vi følger selvsagt alle regler for klagebehandling og vil på grundig vis sette oss inn i klagen før vi gir G8+ et svar. Det ville være useriøst å diskutere saken med andre eller i mediene før klager har fått svar fra oss.