Dr. ing. Esben Jonsson

Får vi en arkitektonisk kjøter i regjeringskvartalet?

Hovedmålsetningen for byggeprosjektet har vært å få plass til de fleste av regjeringens byråkrater i kvartalet selv om det ikke er plass til det og selv om det ikke er nødvendig. Når man beslutter å rive Y-blokken og beholde høyblokken med et stort påbygg på toppen, så ber man om å få et meget kostbart prosjektforslag som ikke kan bli vellykket - og som heller ikke er blitt vellykket. 

Dr. ing. Esben Jonsson

Spesialrådgiver og spesialist i uavhengig kontroll. Omfattende erfaring fra prosjektering og utførelse. Tidligere forsker på Byggforsk i 15 år. Videreutdannelse i kvalitetssikring.

Målsetningen og premissene for prosjektet må endres og det må utlyses en ny konkurranse slik at vi kan få frem forslag som vi og våre etterkommere kan leve godt med.

Stortinget må vurdere dette på nytt før man starter et slikt elefantprosjekt fordi rammene og premissene for prosjektet til nå ikke kan være basert på solide arkitektoniske, byplanmessige og kunstneriske betraktninger. Og fornuftige økonomiske vurderinger synes å være fraværende.

Den massive og svært store veggen av bygninger mot Youngstorget virker nesten truende, er utsøkt kjedelig og “kolliderer” med den eksisterende bebyggelse. ”Veggen” nærmest kveler det gamle høybygget som er sterkt endret og som har mistet sin tyngde og betydning i byrommet. Det er noe statisk og trist ved det hele. Kreativitet og dynamikk som vi ser i mange byer i dag, også her hjemme, er fullstendig fraværende. Det hjelper lite med det åpne rommet foran høybygget. Det vil forbli åpent og et sted man haster forbi.

Det eneste verneverdige bygget i dag er Y-blokken med Picassos unike kunst. Og det vil man rive! Høyblokken til arkitekt Erling Viksjø ble etter store diskusjoner og mye debatt bestemt beholdt fordi man mente at det betyr så mye for regjeringskvartalet, byen og Norge. Men ikke mer enn at man bygger på det i høyden til det ugjenkjennelige, lar ”veggen” bak dominere og samtidig plasserer et nytt bygg ved siden av som fullstendig ødelegger den helheten som var så viktig og riktig!

Mitt håp er at Stortingets kontrollkomite griper fatt i dette og stopper den uheldige prosessen som tvinger frem et forvokst nytt regjeringskvartal uten sjarm. Kostnadsoverskridelsene og den totale byggesum blir sannsynligvis gigantisk og kan lett komme ut av kontroll. Det er ingen skam å snu i tide. Men det vil for alltid være en skam å gjennomføre Norges største byggeprosjekt når vi nå ser hvor feil dette kan bli og at vi er i ferd med å ødelegge bygninger som har arkitektonisk, kunstnerisk og historisk stor verdi!

Y-blokken og det originale høybygget hører arkitektonisk sterkt sammen og har en betydelig historisk verdi. Alene har høyblokken en begrenset verdi. Må man rive Y-blokken, så bør man definitivt også rive høyblokken. Og da åpner det seg en stor mulighet for noe helt nytt, kreativt og dynamisk som kan speile vår tid og få en varig verdi. Å beholde høybygget med et betydelig påbygg på toppen etter at Y-blokken er revet, er et arkitektonisk feilskjær av dimensjoner som ikke må realiseres!