Flere får lærekontrakt i bygg og anlegg
Tall fra Utdanningsdirektoratet viser at bygg- og anleggsteknikk har hatt den største veksten i antall læreplasser fra 2016 til 2017. Det viser at man er på rett vei.
Denne artikkelen er over fem år gammel
I løpet av de siste ti årene har det vært en kraftig nedgang i antall søkere til bygg- og anleggsfagene - spesielt i løpet av de fem siste årene har utviklingen vært mer enn bekymringsfull. Nå har det de siste par årene likevel vært en liten bedring, og vi håper nå bunnen er passert og at søkertallene kan oppleve en god vekst slik at vi kan ta inn igjen den store nedgangen. Dette vil nok ikke skje raskt, men gjennom systematisk godt arbeid over tid – der en hel næring må bidra til å peke på alle fordelene innen bygg og anlegg, er mulighetene absolutt til stede for å lykkes. Næringen har gjennom en lengre periode vært litt for flinke til å fremheve alt det negative i sin fremtreden i det offentlige rom. Nå er det på høy tid at man bidrar til å snakke opp næringen og vise til alle mulighetene som ligger og venter, og mulighetene finnes definitivt.
Nylig ble det kjent hvor mange lærlinger som har fått læreplass i år. Utdanningsdirektoratets oversikt viser at det har vært en økning alle fag sett under ett. Per 1. september er det 24.920 søkere til læreplass. Det er 980 flere søkere enn på samme tid i fjor. Og økningen har vært størst innen bygg- og anleggsteknikk. Av de 25.000 søkerne til læreplass har 10.400 fått godkjent lærekontrakt per 1. september.
Økningen innen bygg- og anleggsteknikk viser at byggenæringen definitivt er på riktig vei. 300 flere lærekontrakter kan kanskje høres lite ut, men det er faktisk et betydelig antall lærlinger.
Nå er det viktig å huske på at vi ikke er i mål. Og selv om mange fikk lærerkontakt, er det fortsatt også mange som ikke har fått plassen de sårt trengte. Det betyr at det fortsatt er for mange virksomheter som velger å ikke ta inn lærlinger. Mange gjør en god jobb, men det er også for mange som ikke tar sitt ansvar i å bidra til å utdanne fremtidens arbeidere – som byggenæringen er helt avhengig av om den skal kunne levere også i årene fremover. At så mange som mulig sikres en lærekontrakt er også kanskje den beste reklamen for å få inn flere søkere til fagene innen bygg- og anleggsteknikk. Om for få får lærekontrakt vil det føre til at mange ikke tør å satse på fagene når de skal velge studieretning etter videregående.
Med et stort behov for flere fagarbeidere, og ikke minst de stadig strengere lærlingeklausulene, vil det bli et enormt behov etter lærlinger i tiden fremover. Det betyr at de virksomhetene som ønsker å konkurrere om de offentlige kontraktene må har lærlinger med på laget - ellers vil de forsvinne ut på sidelinjen. Men først må vi få de unge inn i utdanningsløpet – og her må hele næringen bidra om vi skal lykkes.