Jan Eldegard Hjelle

Innlegg: Vi ønsker mer effektiv sikkerhetsopplæring

Mer effektiv opplæring i sikkerhet mener vi er en forutsetning for å nå byggebrasjens mål om null alvorlige skader og dødsulykker på bygg- og anleggsplasser. FABEKO Norsk Fabrikkbetongforening. ønsker en mer ensartet opplæring for alle som leverer materialer og produkter til byggeplassene.

Jan Eldegard Hjelle

Daglig leder
FABEKO

I dag er byggeplasser i stor grad et logistikk-knutepunkt der betong er inne i alle prosjektene på en eller annen måte. Sikre leveranser av betong er derfor en forutsetning for å nå overordnede HMS-mål.

En artikkel i Byggeindustrien 13.09.2017 omtalte en samling av toppledere fra rundt 20 av EBAs medlemsbedrifter der det ble diskutert hvordan de i fellesskap kan bidra til å nå målene om null alvorlige skader og dødsulykker i byggenæringen. Dette som et ledd i arbeidet med Charter for en skadefri næring (HMS-charteret).

FABEKO ønsker en felles sikkerhetsopplæring for leveranser til byggeplass og dette bør det legges opp til i det nevnte Charter. I dag må for eksempel sjåfører av betongbiler og betongpumper gjennomgå en mengde sikkerhetskurs hos de forskjellige entreprenører, kurs som stort sett går ut på det samme.

Vi mener den delen av sikkerhetskursene som er generell for leveranser til byggeplasser, bør kunne være lik og slik at de ikke trenger gjentas for hver entreprenør. Slik dette praktiseres i dag, ved at alle sjåfører må delta på alle disse kursene, er dette både fordyrende og tidkrevende. Det går ut over effektiviteten i byggebransjen og øker kostnader - uten at dette øker sikkerhetsnivået!

FABEKOs medlemmer leverer betong til byggeplassene med tungt utstyr som kan være forbundet med stor risiko for alvorlige ulykker dersom sikkerhetstiltakene ikke er tilstrekkelig ivaretatt.

Vi mener at det bør utvikles et felles sikkerhetskurs som gjelder alle leverandører på byggeplassene, og at de personene som har gjennomgått dette kurset ikke trenger å gjenta dette hos hver enkelt entreprenør. I tillegg til dette presiserer FABEKO at de spesielle faremomentene og bestemmelsene for de enkelte byggeplassene må informeres om til de aktuelle leverandører det skrives kontrakt med. Dette kan for eksempel være spesielle forhold knyttet til arbeid nær høyspentledninger, utfordrende grunnforhold og planer for trafikk og oppstilling av utstyr på byggeplassen.

FABEKO ønsker være med i et slikt samarbeid om felles sikkerhetsopplæring.