Marit Holter-Sørensen

Difi har tallene om utslipp i bygg og anlegg

Advokat i Abelia Tore Frellumstad etterlyser tallmateriale om miljøpåvirkningen for ulike offentlige innkjøpsom kan gi en mer effektiv styring av anskaffelsesstrategier. Dette tallmaterialet foreligger langt på vei og snart kommer også nye miljøkriterier for bygg og anlegg. 

Marit Holter-Sørensen

Seksjonssjef
Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi)

I 2016 utviklet Difi statistikk om klimafotavtrykket til offentlige anskaffelser i samarbeid med konsulentselskapet Asplan Viak. Statistikken bygger på statsregnskapet, som dekker ca. 25 prosent av offentlige innkjøp. De kunne slå fast at statsforvaltningens klimafotavtrykk utgjør 2,4 millioner tonn CO2 ekvivalenter (tCO2e). Totalt er offentlige anskaffelsers klimafotavtrykk på 11,9 tCO2e. Dette utgjør 14 prosent av Norges totale klimafotavtrykk.

Statistikk og tallgrunnlag er viktig for å få til flere grønne offentlige anskaffelser. Dette gjelder ikke minst innen bygg og anlegg, som står for en tredjedel av klimagassutslippene. Vi trenger å vite mer konkret hvilke innkjøp som har den største miljøbelastningen og hvor omfattende de er. Da kan vi sette inn tiltakene der effekten blir størst.

Statistikken er først og fremst nyttig for hver enkelt offentlige virksomhet, og for det videre arbeidet med å finne ut av hvilke typer anskaffelser som bidrar til de største klimagassutslippene. Den største anskaffelseskategorien i statsregnskapet er bygg og anlegg, hvor det ble brukt 53 milliarder kroner i 2015 av totalen på 98 milliarder. Dette inkluderer blant annet underleverandører, infrastruktur og anleggstransport, konsulenter og leie av lokaler. Derfor er dette området prioritert i regjeringens nye satsing på miljøbevisste innkjøp, som Difi skal sette ut i livet.

Norge skal kutte utslippene med 40 prosent frem til 2030 sammenliknet med 1990. Det nye anskaffelsesregelverket som trådte i kraft 1. januar i år er utformet slik at offentlige anskaffelser skal kunne bidra til å nå dette målet. Da vil det være av stor betydning å rette innsatsen mot bygg- og anlegg, noe også Frellumstad poengterer.

Bygg og anlegg er en kompleks og mangeartet sektor. Det er et kontinuerlig behov for utveksling av erfaringer og bygging av kompetanse om å anskaffe mest mulig grønt og utslippsfritt. Difis oppdrag er å bidra til dette, ved å gjøre det enkelt for innkjøpere å gjøre anskaffelser med minst mulig miljøbelastning.

Å sikre et bedre tallunderlag om offentlige anskaffelser er ett av flere prioriterte områder i Difis satsning på grønne anskaffelser. Difi utvikler også nye miljøkriterier for bygg og anlegg, i første omgang for prosjekteringsfasen. I tillegg utvikler vi verktøy for beregning av miljøbelastning og livssykluskostander knyttet til offentlige anskaffelser.

Vi har nå oversikten over de største og viktigste kategoriene av anskaffelser, og disse danner grunnlaget for å kunne bryte ned gruppene for en mer detaljert innsikt i miljøbelastningen fra offentlige anskaffelser. Hensikten er å kontinuerlig styrke beslutningsgrunnlaget til offentlige innkjøpere.