<p>Tottenham er i ferd med å bygge et helt nytt stadionanlegg. Norske Invisible Connections fra Åndalsnes er en av bidragsyterne i prosjektetet. Foto: Frode Aga</p><p>Tottenham er i ferd med å bygge et helt nytt stadionanlegg. Norske Invisible Connections fra Åndalsnes er en av bidragsyterne i prosjektetet.</p><p>Tottenham er i ferd med å bygge et helt nytt stadionanlegg. Norske Invisible Connections fra Åndalsnes er en av bidragsyterne i prosjektetet. Foto: Frode Aga</p><p>Tottenham er i ferd med å bygge et helt nytt stadionanlegg. Her fra rivearbeidene av den gamle White Hart Lane i slutten av mai i år. Foto: Frode Aga</p><p>Tottenham er i ferd med å bygge et helt nytt stadionanlegg. Norske Invisible Connections fra Åndalsnes er en av bidragsyterne i prosjektetet. Foto: Frode Aga</p><p>Tottenham er i ferd med å bygge et helt nytt stadionanlegg. Det betyr mye for den slitte bydelen i London der Tottenham hører hjemme. Foto: Frode Aga</p><p>Gamle ærverdige White Hart Lane måtte vike plass for å få plass til det nye praktanlegget til Tottenham. Foto: Frode Aga</p><p>Tottenham er i ferd med å bygge et helt nytt stadionanlegg. Norske Invisible Connections fra Åndalsnes er en av bidragsyterne i prosjektetet. Foto: tottenhamhotspur.com</p><p>Tottenham er i ferd med å bygge et helt nytt stadionanlegg. Norske Invisible Connections fra Åndalsnes er en av bidragsyterne i prosjektetet. Foto: tottenhamhotspur.com</p><p>Tottenham er i ferd med å bygge et helt nytt stadionanlegg. Norske Invisible Connections fra Åndalsnes er en av bidragsyterne i prosjektetet. Foto: tottenhamhotspur.com</p><p>Tottenham er i ferd med å bygge et helt nytt stadionanlegg. Norske Invisible Connections fra Åndalsnes er en av bidragsyterne i prosjektetet. Foto: tottenhamhotspur.com</p>Slik ser det ut før siste finish sletter alle synlig spor av de innstøpte trappeforbindelsene. Foto: Frode Aga

Bruker usynlig norsk løsning i Tottenhams milliardprosjekt

Med en prestisjekontrakt på Tottenham Hotspurs nye storstue i London, håper Invisible Connections fra Åndalsnes å ta nye steg i Storbritannia. Men for tilskuerne vil det norske bidraget på anlegget til åtte milliarder være en godt bevart hemmelighet.

Administrerende direktør i Invisible Connections Ltd, Derek Brown, merker voksende interesse for de norske usynlige forbindelsene som knytter prefabrikkerte trapper i betong sammen med bygningskroppen. De er blant annet tatt i bruk på Tottenhams nye anlegg.

I forkant av 2018/2019-sesongen skal den britiske storklubben flytte inn i et nytt og påkostet stadionanlegg med plass til 61.000 tilskuere.

Nye White Hart Lane vil ligge på to tredjedeler av den tomta til det gamle stadionet.

Resten bygges på en gammel industritomt.

Det er i dette prestisjeprosjektet - med en prislapp på svimlende 800 millioner pund - Åndalsnes-bedriften Invisible Connections har funn sin plass med sin norske løsning, godt gjemt inne i betongen.

Inne i de seks hovedtårnene vil det være rundt 500 usynlige forbindelser som knytter prefabrikkerte nødtrapper i betong sammen med bygningskroppen.

– Vår del av dette byggeprosjektet er kanskje ikke den største kontrakten i form av volum og penger, den ligger vel på godt og vel fem millioner kroner, men signaleffekten av å være her er veldig stor for oss. Det er et prosjekt som blir lagt merke til over hele verden, og noe som får kundene våre til å stoppe opp. Det gir oss troverdighet i markedet, sier administrerende direktør i Invisible Connections Ltd, Derek Brown til Byggeindustrien.

Han leder det Oxford-baserte selskapet som importerer det norske systemet til det britiske markedet. Fordelene med den norske løsningen på det nye stadionet er mange, hevder Derek Brown.

– De slipper å bruke kraner, de driller ikke hull i betongen som de gjør på tradisjonelle innfestninger, og den minimerer risikoen for ulykker og slitasjeskader hos de ansatte. I tillegg blir avslutningen renere når forbindelsen fra trapp til vegg ligger skjult i betongen, legger han til.

– Paradoks at det ikke synes

For norske Invisible Connections på Åndalsnes, tidligere SB Produksjon, har en av de store utfordringene gjennom en 30 år lang historie, vært å selge inn nytteverdien av lite glamorøse produkter som bjelkeforbindelser, trappeforbindelser, balkong- og svalgangforbindelser og forbindelser for DT-elementer.

Men med Tottenham på CV-en, har de bokstavelig talt tatt steget rett inn i Premier League.

– Det er naturligvis et paradoks at det vi leverer ikke skal synes, spesielt når det er snakk om et signalbygg som dette, men det ligger jo i navnet vårt. Det skal være usynlig, sier markedssjef i Invisible Connections, Espen Lundman Solberg.

På Åndalsnes er de stolte over å være en bidragsyter i et bygg som får oppmerksomhet over hele verden.

– Det vi lever av ligger først og fremst i de vanlige boligene som føres opp i Norge. Men det ligger stor prestisje i det å være en del av et så profilert prosjekt som dette. Det gjør seg på CV’en, men det skaper også intern stolthet. Det er morsomt for montørene våre at det de setter sammen her på Åndalsnes tas i bruk på et av verdens mest moderne og for tiden mest omtalte fotballanlegg, sier Solberg.

Viktig marked

For Invisible Connections i Norge er Storbritannia blitt et stadig viktigere marked, og bedriften håper Tottenham-oppdraget er starten på noe mer.

– Eksportandelen vår ligger i dag på 20 prosent, og selv om vi er til stede i flere land i Europa, så er Storbritannia klart størst. Det er også her vi har vært lengst. Totalt står det britiske markedet for rundt 10 prosent av omsetningen vår, og vi ser et stort potensial videre, sier Solberg.

Norsk bærebjelke

I år ligger den britiske importøren av løsningen an til å omsette for godt over 25 millioner kroner. Bærebjelken i suksessen til det britiske selskapet, som ble startet i 2014, er de norske usynlige produktene.

– Vi har vokst med en tredjedel bare fra i fjor. Etter tre år er vi kommet dit vi trodde vi skulle være etter fem år, sier Derek Brown.

2.000 teleskopforbindelser

Nylig leverte de 2.000 usynlige teleskopforbindelser til et stort prosjekt på South Bank i London.

De har også byggeprosjekter i Manchester, Birmingham, Oxford, Sheffield, Glasgow, Edinburgh, Dundee, Airdrie, Stockport, Blackpool og Leeds på en stadig lengre skryteliste.

– Vi gjør det godt, og har nå rundt 7-8 faste brukere av systemet. Kundene våre er først og fremst betongelementprodusenter som vi samarbeider direkte med. I tillegg har vi flere andre produsenter som bruker oss på prosjektbasis, sier Brown om veksten i det britiske markedet.

Invisible connections

• Invisible Connections fra Åndalsnes produserer bjelkeforbindelser, trappeforbindelser, balkong- og svalgangforbindelser og forbindelser for DT-elementer. Forbindelsene blir usynlige i form av at de støpes inn i betongen.

• Selskapet, som fyller 30 år i år, er til stede i Norge, Danmark, Finland, Latvia, Estland, Østerrike, Storbritannia og USA med sine produkter.

• Åndalsnes-bedriften skiftet navn fra SB Produksjon til Invisible Connections i 2016 for å forsterke sin internasjonale satsing, og har blant annet fått et godt fotfeste i det britiske markedet gjennom selskapet Invisible Connections Ltd.

• Det norske selskapet omsatte for 40 millioner i 2015. Det britiske selskapet som importerer det norske systemet til det britiske markedet, Invisible Connections Ltd, vil omsette for rundt 25 millioner kroner.

Må tidlig inn

Han tror nøkkelen for å vokse ytterligere i Storbritannia er å komme tidligere inn i byggeprosjektene – aller helst allerede på arkitektnivå.

– Arkitektene liker rene linjer og fine overflater, og med vår løsning oppnår de et mer elegant sluttprodukt. For ingeniørene er det også interessant, fordi de slipper å tenke på brannsikring av sammenbindingene slik de ellers gjør. Vi må vise arkitektene og rådgiverne disse fordelene ved siden av at de gir besparelser tid utover i verdikjeden, sier Brown.

– Utfordringen for oss er at vi forhøyer kostnadene til elementprodusentene, mens fordelene først kommer utover i verdikjeden i form av tidsbesparelser og mindre arbeidskrevende operasjoner for entreprenørene på byggeplass. Byggeprosjektet totalt sett kommer bedre ut av det, mener Brown.