Kvikkleireskred i Kattmarka, Namsos. (Foto Arnfinn Emdal, NTNU)

180 kvikkleire-eksperter samlet til fagtreff i Trondheim

Deltakere fra 11 land deltok da NTNU samlet eksperter på kvikkleire-skred til workshop.

NTNU sto som vertskap for den andre internasjonale workshop om kvikkleireskred (IWLSC 2017) 11-14. juni i Trondheim.

Det var faggruppe geoteknikk som hadde ansvaret for arrangementet, med flere samarbeidspartnere fra organisasjoner, offentlige etater og konsulenter. Vikas Thakur var chairman for workshopen, ifølge en pressemelding fra NTNU.

Kvikkleire er dannet gjennom utvasking av salt porevann i leirestrukturen, noe som gjør at leira får en korthusstruktur og ved omrøring blir helt flytende. Ras i kvikkleire kan derfor få meget store konsekvenser i forhold til tap av menneskeliv og store materielle skader fordi både selve rasgropa og utløpsområdet for massene kan dekke store områder.

180 kvikkleireeksperter fra 11 forskjellige land var samlet for å dele forskingsresultater og diskutere hvordan resultatene skal implementeres for å oppnå en bedre sikkerhet mot skred og redusere skader fra skred som blir utløst.

Over 48 bidrag ble presentert, som blant annet dekker temaer som metoder for detektering og kartlegging av kvikkleire, beregningsmetodikk, numerisk modellering av kvikkleireskred, kvikkleireskredd i forhold til klimaendring, utbygging på kvikkleireområder, overvåkingsmetoder og skredvarsling, regelverk og risikovurdering.

Gjennom workshopen ble det avdekket at det var betydelige forskjeller både landene imellom og mellom ulike miljøer i de enkelte land i forhold til kartlegging og undersøkelsesmetoder, analysemetoder og risikovurdering. I Norge har NIFS-prosjektet (Naturfare, Infrastruktur, Flom og Skred) vært veldig sentralt i forhold til å harmonisere regelverk og praksis i forhold til vurdering av risiko i tilknytning til kvikkleireskred.

Workshopen ble avsluttet med en befaring til blant annet E6 Trondheim - Melhus, historiske kvikkleireskredd, Nasjonale Geoforsøksfelt og kjente kvikkleireforekomster i Trondheim langs Nidelva og på NTNU campusprosjektet.

Workshopen ble organisert som en aktivitet i Norsk Geoteknisk Forening og ble støttet av Norconsult, Rambøll, Cowi, GeoSafe, Sweco, NGI, Laval Universitet (Canada), Statens vegvesen, Bane NOR, NVE, Multiconsult, NGU, Canadisk Geoteknisk Forening, Svensk Geoteknisk Forening og Finsk Geoteknisk Forening.