Olemic Thommesen. Foto: NTB scanpix

Stortingspresidenten erkjenner svakheter i byggeprosjekt

Riksrevisjonen peker på problemer med styring, planlegging og organisering av Stortingets omstridte byggeprosjekt. Stortingspresident tar kritikken på alvor.

- Presidentskapet tar denne kritikken på alvor og vil ta initiativ til at regelverket som skal ivareta god og effektiv gjennomføring av byggeprosjekter i staten, også gjøres fullt ut gjeldende for Stortinget, sier stortingspresident Olemic Thommessen (H) i en pressemelding - en melding som ble sendt ut før innholdet i rapporten var blitt gjort kjent.

Selv om Thommessen tar kritikken på alvor, mener han Riksrevisjonens rapport etterlater spørsmål.

- Jeg registrerer at Riksrevisjonen bare delvis går inn på årsakene til økningen i kostnader. Riksrevisjonen sier selv at de kunne ha belyst avvikene i kostnader bedre. Dette betyr at viktige sider ved prosjektet ikke er behandlet i rapporten.
- Svarer bare delvis på oppdraget

Stortingspresidenten viser til at Riksrevisjonen i rapporten ikke har gått inn på rettstvisten mellom Stortinget og Multiconsult.

- Ved ikke å belyse konsekvensene av Multiconsults mangelfulle arbeid nærmere, mener jeg at Riksrevisjonen bare delvis svarer på oppdraget, sier Thommessen.

- Stortingets beregninger viser at kostnadsøkningen på 700 millioner kroner fordeler seg slik: 520 millioner knyttet til kostnader for Prinsens gate 26 og post- og varemottaket. To tredjedeler av dette er knyttet til feil og mangler i entreprisegrunnlaget fra Multiconsult. For øvrig er det en kostnadsøkning på 90 millioner kroner for innkjøringstunellen og 90 millioner i samlet prisstigning, heter det i pressemeldingen.

Stortingets byggeprosjekt er blitt kraftig kritisert for omfattende kostnadsoverskridelser. I desember i fjor ba Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité derfor enstemmig Riksrevisjonen om å gå gjennom hele saken.

I statsbudsjettet for 2017 ble kostnadsrammen for Stortingets byggeprosjekt økt fra 1,4 milliarder kroner til 1,8 milliarder kroner.

Stortinget startet i 2011 planleggingen av det omfattende byggeprosjektet. Det omfatter totalrenovering av Prinsens gate 26, nytt post- og varemottak under Wessels plass og innkjøringstunnel til varemottaket og garasjen.

Stortingspresidenten viser til at prosjektet nå har god fremdrift, og at det ble iverksatt "en rekke tiltak" i 2014. Prosjektet har nå god styring, ifølge Thommessen.

Tar avstand
Kommunikasjonsleder Gaute Christensen i Multiconsult sier i kommentar til Byggeindustrien at de er glade for at Riksrevisjonen er tydelige på rollene og ansvaret i prosjektet – samt at det pekes på viktigheten av hvilken entrepriseform som er valgt.

Han tar samtidig sterk avstand fra påstandene om feil og mangler som rettes mot selskapet i en pressemelding som sendt ble sendt ut av Stortingets presidentskap i forkant av fremleggelsen fra Riksrevisjon tirsdag.

– Vi registrerer igjen at Stortingets presidentskap kommer med påstander om feil og mangler som ikke er dokumentert. Vi har for øvrig gjort grundig rede for vår rolle i prosjektet i et tilsvar på det varslede krav fra Stortinget. Dette ble gjort 28. februar i år, sier Christensen.