Frank Jaegtnes, administrerende direktør Elektroforeningen (tv) og Tore Strandskog, næringspolitisk direktør Nelfo.

Innlegg: Urimelig fra rørbransjen

bygg.no den 12. mai svarer rørentreprenørene på vår kritikk av norsk avfallspolitikk og anklager oss for konkurransehemmende atferd gjennom følgende utsagn: «At de som produserer panelovner og legger strømkablene frem til ovnene ikke ønsker konkurranse, trenger man ikke å være rørlegger for å forstå.» Sitatet fremstår som så urimelig og paradoksalt at det ikke kan stå uimotsagt.

Forfatterne:

Tore Strandskog, næringspolitisk direktør Nelfo
Frank Jaegtnes, administrerende direktør Elektroforeningen

Nelfo og EFO har de siste 15 årene arbeidet utrettelig med å fremme konkurranse- og teknologinøytrale rammebetingelser i energipolitikken. Det innebærer frie markeder for energiløsninger, der reelle eksternaliteter bakes inn i energiprisene gjennom avgifter og støttesystemer. Dette vil stimulere til innovasjon og nytekning på tvers av ulike fagfelt og bransjer, noe som igjen gir forbrukerne de mest energi-, klima- og kostnadseffektive løsningene. Rammevilkår som stimulerer til god konkurranse i tråd med samfunnets interesser innebærer blant annet avskaffelse av energimonopoler, avgift på alle utslipp av klimagasser, samt opphevelse av planøkonomiske krav, herunder krav om bruk av bestemte oppvarmingsløsninger i byggeforskriftene. Det er rørentreprenørene som er motstandere av alle disse tiltakene. På seg selv kjenner man andre.

Rørentreprenørene har rett i at vi er kritiske til tvungen tilknytning til fjernvarme og subsidiering av avfallsforbrenning, men de velger dessverre å se bort fra vår begrunnelse for dette. Vårt sentrale poeng er at klimamålene betinger at Norge beveger seg i retning av en sirkulærøkonomi der mest mulig av avfallet omdannes til nye råmaterialer, enten i form av ombruk eller resirkulering. Vi har allerede et deponiforbud i Norge, og da trenger vi ikke et støttesystem og fjernvarmeregulering som stimulerer til forbrenning av ressursene. Støtten bør gis til tiltak som gjør at avfall reintroduseres i markedet som nye råvarer. EU har allerede innført retningslinjer som innebærer at støtten til avfallsforbrenning i Europa fases ut, og det er på tide at Norge følger etter.

I tillegg til elektriske varmeløsninger leverer våre medlemmer alternativer til fjernvarme i form av energieffektivisering, solenergi og varmepumper. Medlemmene leverer også bygningsautomasjon, lokal energilagring og forbrukerfleksibilitet som gjør at helelektriske bygg reduserer effektbelastningen og øker nettutnyttelsen i perioder med anstrengt nettkapasitet. Dette er fremtidsrettet teknologi som vi tror vil kunne vinne frem, men bare i fri konkurranse mot fjernvarme og andre energiløsninger.