Total Kontroll AS har blant annet spesialisert seg på å bistå i ulike søknadsprosesser for selskaper byggenæringen. Nå får de kritikk av Mesterbrevsnemda. Skjermdump fra totalkontroll.no

Tar 50.000 kroner for mesterbrev-søknader – kan ikke garantere for resultatet

Konsulentfirmaet Total Kontroll har hjulpet 20 personer med søknad om mesterbrev på bakgrunn av realkompetansevurdering, men kan ikke gi garantier. Prislapp: 50.000 kroner.

Daglig leder i Mesterbrevnemnda Johanne Wulfsberg-Gamre.

– De selger en tjeneste det ikke er grunnlag for, mener Mesterbrevnemnda.

Torsdag gikk de ut med en pressemelding der de advarte mot at et konsulentselskap i byggenæringen tilbyr hjelp til søknad om mesterbrev på bakgrunn av en realkompetanse-vurdering.

Selskapet de advarte mot er bergensfirmaet Total Kontroll AS fra Bergen.

– Det er ingen ting i veien for å få hjelp, og det er heller ikke ulovlig å tilby en slik tjeneste som Total Kontroll gjør. Vi stiller spørsmål ved om det er behov for det de selger. Å søke mesterbrev på denne måten er en personlig og ikke standardisert prosess, og det krever en-til-en veiledning fra vårt kompetanseteam. Det er en veiledningsrunde søkerne uansett må gjennom, sier daglig leder i Mesterbrevnemnda, Johanne Wulfsberg-Gamre, til Byggeindustrien.

– Det finnes ingen snarveier til mesterbrevet, legger hun til.

Mesterbrevnemnda reagerer også på at Total Kontroll har brukt deres logo i markedsføringen av produktet, og mener det gir et feilaktig inntrykk av at de samarbeider med bedriften.

Gir ingen garanti

De siste tre månedene har Total Kontroll tilbudt søknadsbistand til sine kunder, og de har ifølge eget utsagn hjulpet rundt 20 personer så langt.

Det er like mange som fikk innvilget mesterbrev på bakgrunn av en slik søknad i hele fjor.

– Det er svært få kandidater som er kvalifisert til å søke om mesterbrev med bakgrunn i en realkompetansevurdering. Av de 596 mesterbrevene som ble innvilget i fjor, var det kun 20 som gikk den veien. Den tekniske kvaliteten på søknaden og dokumentasjonen har ingen betydning for om den godkjennes eller ikke, sier Wulfsberg-Gamre.

Mesterbrevnemda mener tilbudet fra Total Kontroll gir inntrykk av at det gis en garanti for, eller letter prosessen med, å få innvilget mesterbrev ved å la selskapet ta seg av søknadsprosessen.

– De kan ikke gi en garanti for resultatet. Det er det ingen som kan, sier Wulfsberg-Gamre.

Etterpurt i markedet

Total Kontroll opplyser til Byggeindustrien at det er en voksende etterspørsel etter tjenesten som gjør at de nå tilbyr den til sine kunder.

– Jeg forstår at Mesterbrevnemnda ikke ønsker at dette skal være hovedveien til mesterbrev, og det er også jeg enig i. Men det er en åpning i regelverket for å søke om mesterbrev på bakgrunn av realkompetanse, og vi er blitt kontaktet av personer som ønsker bistand til å skrive en slik søknad. Derfor har vi brukt flere hundre timer for å få på plass det som skal til for at de som skal søke har det de trenger, sier daglig leder Ivan André Myster Hope i Total Kontroll til Byggeindustrien.

– I tillegg intervjuer vi hver enkelt person grundig i forkant og totalt bruker vi rundt 20-30 timer per kunde bare i telefontid. Til sammen bruker vi rundt to uker på hver enkelt søknad, nettopp fordi den skal være personlig. Vi leverer ikke en strømlinjeformet søknad, slik Mesterbrevnemnda hevder vi gjør, sier Hope.

– Hvor mye koster det å få bistand til søknad?

– Tjenesten ligger på rundt 50.000 kroner avhengig av hva som skal gjøres. Men dette er og kommer til å forbli et bittelite bi-produkt i vår portefølje.

– På tre måneder har dere hatt 20 kunder til en prislapp på 50.000 kroner hver, altså en million kroner. Det blir penger ut av slikt?

– Vi ønsker jo en profitt på de tjenestene vi tilbyr. Men dette blir et lite produkt for oss, gjentar Hope.

– Gir dere garantier?

– Man kan aldri garantere noe, men med de kravene som stilles til en slik realkompetansesøknad, så er vi ganske sikre på at det skal gå bra for de personene vi har bistått. Vi går ikke videre med de personene som vi ikke tror vil komme gjennom nåløyet, sier Hope.

– Hvor mange av deres kunder har fått ja?

– Det tar lang tid å vurdere søknadene, og ingen av de vi har hjulpet så langt er ferdigbehandlet, svarer Hope.

– Hvor mange har dere sagt nei til?

– Nå sitter jeg ikke med de tallene foran meg, men vi har avvist mange. Vi dokumenterer hver enkelt sak, og en del av de som har kontaktet oss har hatt nødvendig fagkompetanse, men ikke den innsikten og kompetansen som skal til for å drive en bedrift. Da har vi heller ikke gått videre med søknadsprosessen, sier Hope.

Samme pris som to-årig utdanningsløp

Til prislappen på 50.000 kroner sier Mesterbrevnemnda følgende:

– Det er vanskelig å vurdere hva som er høy eller lav pris, men til sammenligning så koster en toårig mesterbrevsutdanning 50.000 kroner. Da får man i tillegg oppdatert kompetanse, og en tett personlig oppfølging gjennom hele perioden, sier Johanne Wulfsberg-Gamre.