Illustrasjonsfoto: AFP PHOTO / KIRILL KUDRYAVTSEV

River boligene til 1,6 millioner mennesker i Moskva

8.000 boligblokker i Moskva skal etter planen rives i løpet av få år.

Moskvas borgermester Sergej Sobjanin har satt i gang det som kanskje er tidenes største byfornyelsesprogram, skriver NRK i en artikkel på sine nettsider.

Saken var først omtalt i britiske Economist.

Så mange som 8.000 boligblokker skal rives, og 1,6 millioner beboere flyttes til nye hjem. Til sammen skal rundt 25 millioner kvadratmeter boareal forsvinne og det hele vil koste over 500 milliarder norske kroner, skriver NRK.

Blokkene som skal rives, er såkalte «Khrustsjovkaer», lave tre- til femetasjes blokker i sement eller murstein oppkalt etter Nikita Khrustsjov, som var Sovjetunionens leder fra 1953 til 1964. De ble satt opp for å løse den alvorlige boligkrisen i Sovjetunionen på 60-tallet. I 1971 er det anslått at 125 millioner mennesker bodde i de lave blokkene som var satt opp i de fleste byene i Sovjetunionen.

Bygningene var planlagt å vare i 25 år, og ble satt opp ved hjelp av prefabrikkerte elementer av dårlig kvalitet.

2. mai i år skal bymyndighetene ha lagt frem en liste over 4.556 boligblokker som skal rives i første omgang. De som eier leiligheter og noen av leietakerne skal innen 15. juni stemme om de mener blokken deres skal rives. Etter planen kreves det to tredels flertall for riving. Beboerne vil da få tildelt nye leiligheter av samme størrelse og i samme bydel.

– Jeg har bestemt meg for å slåss for hjemmet mitt. Det er det eneste jeg har, sier Kari Guggenberger til BBC.

Guggenberger driver en Facebook-side kalt Moskovitter mot Riving som har nesten 20.000 medlemmer, skriver NRK.