Aktørene bak Sentralen var strålende fornøyd med å vinne Årets Bygg 2016. På bildet: Ståle Brun (AF Gruppen), Martin Eia-Revheim (Sparbankstiftelsen DNB), Jan Myrlund (Fokus Rådgivning), Roy Wara (Fokus Rådgivning), Nils Ole Bae Brandtzæg (Atelier Oslo), Reidar Steine (Fokus Rådgivning), Martin Dietrichson (KIMA arkitektur), Carl Falck (AF Gruppen), Thomas Liu (Atelier Oslo), Jonas Norsted (Atelier Oslo), Nikolai Jansen (AF Gruppen) og Inge Hareide (KIMA arkitektur). Foto: Sindre Sverdrup Strand

Sentralen kåret til Årets Bygg 2016

Sentralen i Oslo ble onsdag kveld kåret til Årets Bygg 2016.

Kåringen fant sted under årets Byggegalla på Radisson BLU Plaza Hotel i Oslo, som er en del av Byggedagene.

Det var en skarp konkurranse i klassen Årets Bygg i år, og Sentralen vant frem i konkurranse med lang rekke andre ferdigstilte bygg i 2016. De fire øvrige nominerte i finalen var prosjektene Moholt 50I50 studentboliger i Trondheim, Oslo Skatehall, Sundtkvartalet i Oslo og Flekkefjord kultursenter - Spira.

– Totalt har vi vurdert flere hundre ulike prosjekter fra alle deler av landet, men Sentralen fremsto til slutt som vinnerprosjektet, sier juryleder Arne Skjelle.

Sentralen er ombygging og rehabilitering av to bankbygg fra forrige århundreskifte.

Bankfunksjonene i lokalene er nå historie, men de ligger likevel som et bakteppe når granittpalasset fra 1898 i Kvadraturen er omgjort til en verktøykasse for kunst og kultur.

For få år siden var det yrende liv i Kvadraturen i hovedstaden, men det var på kvelds- og nattestid og av det mer lyssky slaget. Sakte, men sikkert, pågår det en omforming og positiv byutvikling, der publikum igjen får mulighet og anledning til å ferdes risikofritt i strøket. Her er tidligere Christiania Sparebank, nå under navnet Sentralen, en viktig bidragsyter med sine tilbud innen kulturproduksjon, fortrinnsvis for barn og ungdom. Multikulturhuset Sentralen kan etter rehabilitering og en krevende ombygging nå tilby leietakere, publikum og andre aktører flere konsertscener, prøvesaler og tre produksjonsrom, samt to spisesteder. Alt fra mindre rom for workshop for tre-fire personer til den majestetiske Marmorsalen som kan huse 800 stående publikummere. Ca. 350 personer vil ha sine daglige gjøremål på de vel 12.000 kvadratmeterne som Sentralen utgjør.

Juryleder Skjelle fremhever at Årets Bygg er en pris som en gjennomføringspris hvor helheten blir tillagt stor vekt, som byggeskikk/arkitektur, kostnader, HMS og miljø, innovasjon i tillegg til samarbeidet i gjennomføringen og kvaliteten på bygget.

- Arbeidet med Sentralen er gjort på en usedvanlig spennende og god måte, noe som har gitt bygget et unikt uttrykk. Det er lagt vekt på detaljer og godt håndverk - i kombinasjon med spesielt god planlegging i forkant, sier Skjelle.

I juryens begrunnelse heter det blant annet: «Sentralen har lykkes med å bli et forbilde på fornying og bruksendring av bevaringsverdig bebyggelse. Om bygget sa engang arkitekt Henrik Nissen; «Dette bygget skal stå til evig tid, hvis det ikke sprenges med kraft innenfra»! Sprengkraften som bygget rommer i dag er dog vitterlig av en slik art at den snarere vil bidra til at bygget vil bli stående enda et stykke tid. Fra å være et lukket og noe labyrintisk bankbygg, er det skapt transparens og liv i de ærverdige bygningene med klare tanker rundt hva som kan beholdes og hvor lite som må tilføres. Sentralen tar vare på kulturhistorien gjennom rehabilitering og fornying -og utførelsen bærer like mye preg av en målrettet brukermedvirkningsprosess som av nyskapende løsninger. Et viktig og riktig grep som Oslo virkelig fortjener og et bygg som tjener sin hensikt.»

Juryen består av Arne Skjelle (juryleder) (direktør BNL), Kari Sandberg (adm. direktør i EBA), Morten Lie (direktør DiBK), Kjersti Folvik (daglig leder NBGC), Bjørn Erik Selnes (direktør Statens vegvesen), Heidi berg (Trimble), Harald Martin Gjøvaag (Selvaag Bolig) og Arve Brekkhus (sjefredaktør Byggeindustrien/bygg.no). Lene Eikefjord er prosjektleder for konkurransen og juryens koordinator.