Kari Sandberg. Foto Kjetil Ekkeren

Signerte oppdatert versjon av «Charter for en skadefri bygge- og anleggsnæring»

Nylig signerte partene i «Charter for en skadefri bygge- og anleggsnæring» en oppdatert versjon av charteret, og en ny tiltaksplan for 2017-18 er utarbeidet. 

«Charter for en skadefri bygge- og anleggsnæring» ble etablert i 2014. Bakgrunnen for etableringen var en erkjennelse av at det var for mange skader i næringen og at noe måtte gjøres.

Under SHA-dagene som nylig ble arrangert, åpnet arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie arrangementet med å signere, og dermed fornye myndighetens forpliktelser til charteret.

– Det har skjedd mye bra på den tiden charter-samarbeidet har eksistert, men det var på tide å skape ytterligere engasjement for det viktige arbeidet. Vi har derfor fått en fornyet forpliktelse, og ny signatur, fra de ulike aktørene i samarbeidet, forteller Kari Sandberg som er adm. direktør i Entreprenørforeningen – Bygg og Anlegg (EBA) – og som nå leder charterets styringsgruppe.

Partene i «Charter for en skadefri bygge- og anleggsnæring» består av representanter fra myndighetene, byggherrer, prosjekterende, utførende, arbeidstakerne og NTNU.

– Skal vi skape en skadefri bygge- og anleggsnæring, betinger dette gode systemer, god kompetanse og gode holdninger i alle ledd. Det å unngå skader krever både at den enkelte part tar et selvstendig ansvar og at vi gjennom gjensidig involvering skaper en kollektiv innsats fra alle i næringen. Dette er et samarbeid for sikkerhet, sier Sandberg.

Hun forteller videre at flere tiltak videreføres fra forrige periode, og det skal også jobbes videre med spredning av de tiltak, veiledere og verktøy som er utarbeidet, parallelt med nye tiltak og forslag som skal utredes videre. Blant annet videreføres tematikken rundt en obligatorisk sikkerhetsopplæring.

– Ett av de sentrale tiltakene i den nye planen 2017-2018 er samlinger med og for toppledere hos hver av aktørene for å sørge for forankring av forpliktelsene i Charteret, sier Sandberg.

Det er laget flere verktøy som skal støtte partene i eget arbeid med HMS:

Veileder for læring etter hendelser

Veileder: Indikatorer for HMS/SHA i bygge- og anleggsprosjekter

Veileder forutfylling av SHA-plan

- Utredning om felles grunnleggende sikkerhetsopplæring:

http://www.bnl.no/globalassets/dokumenter/hms/felles_obligatorisk_sikkerhetsopplaring_utredning2015.pdf

- Rapporter om skader:
Myndighetene ved Arbeidstilsynet og STAMI skal produsere årlige rapporter om skader og sykdom. Rapporter fra 2015 og 2016 ligger her:

http://www.arbeidstilsynet.no/binfil/download2.php?tid=258941

http://www.arbeidstilsynet.no/binfil/download2.php?tid=253796

Veikart forøkt ryddighet og bedre sikkerhet

SHA-Veiledningfor Rådgivere i Planlegging og Prosjektering