Flere skoler bør kombinere idrett og yrkesfag

Mange unge ønsker å kombinere utdanningen med en skikkelig satsing på sine idrettskarrierer. I dag eksisterer denne muligheten nesten utelukkende kun innen studiespesialisering - men det finnes ett unntak. 

Vi har de siste par ukene hatt flere artikler på bygg.no som har omhandlet mulighetene for å kombinere en satsing både på idrett og en yrkesfaglig utdanning – eller mer mangelen på dette tilbudet. Tidligere storhopper Anders Jacobsen gikk ut i Byggeindustrien og etterlyste dette tilbudet blant landets videregående skoler. Han savnet en slik mulighet da han skulle ta sin utdanning.

Nå viser det seg at det finnes et slikt tilbud i Norge. Dette har ikke vært kjent for alle, men Re videregående skole tilbyr faktisk, som eneste skole i landet, en mulighet der man har et idrettstilbud for bygg- og anleggselever. Dette har de faktisk hatt i flere år allerede, og dette også noe de har gode erfaringer fra, og interessen skal være økende.

Dette er selvsagt et tilbud langt flere elever rundt om i landet burde få mulighet til å gå på. Vi er overbevist om at ungdom som satser på idrett vil være interessert i dette, og en slik satsing kan da bli en viktig tilvekst som yrkesfagutdanningen i Norge virkelig trenger. Det er ikke alle som verken har mulighet eller lyst til å flytte for langt for å kunne benytte seg av et slikt tilbud, så i det minste burde det finnes i alle landsdeler. Det er selvsagt også mulig å sjekke interessen rundt om i landet, og deretter vurdere hvor mange som kunne tenke seg å benytte seg av et slikt tilbud. Dette burde kunne etableres på ulike nivåer - også for de som satser på toppidretten og som ønsker å bli best.

Fristen for å søke seg inn til den videregående utdanningen gikk ut 1. mars. Vi vet foreløpig ikke hvordan den totale innsøkningen til bygg- og anleggsteknikk ble, men resultatene fra Oslo var oppløftende, og vi håper dette er noe som også vil vise igjen i de landsdekkende tallene. Kanskje kan vi se at man neste år også gir mulighet til noen flere elever rundt om i landet som ønsker å kombinere idrett og bygg- og anleggsteknikk. De skolene som får til dette vil garantert oppleve økende interesse, og dermed også kunne hente til seg elever fra et stort geografisk område – og dermed kunne bygge opp et nytt og spennende miljø.

Vi håper skolemyndighetene i så stor grad som mulig legger forholdene til rette for at en slik satsing skal kunne utvikle seg. Det finnes de som har klart dette i Vestfold tidligere, så det burde da opplagt være fullt mulig. Men kanskje det skulle bli enda litt lettere?