Konkurranse som innovasjonskraft

På Byggedagene i fjor lanserte OBOS-sjef Daniel Kjørberg Siraj en innovasjonskonkurranse, hvor hele næringen ble invitert til å komme med forslag til hvordan man best kunne bygge ut et stort område på Ulven i Oslo. Målet er å bygge billigere, mer effektivt, bedre og grønnere enn hva man tradisjonelt har fått til.

Nå har boliggiganten fått presentert hva næringen klarte å komme opp med; fire team har levert inn hvert sitt forslag til hvordan de ser for seg at storutbyggingen skal kunne gjennomføres. Dette er fire grundige og gjennomarbeidede forslag - og OBOS er meget tilfreds med hvordan aktørene løste oppgaven. Frem til nå er det de ulike teamene som gjennom et halvt år har lagt ned et enormt arbeid med å få frem sine forslag – nå blir det opp til OBOS å kåre hvem som vinner konkurransen, og dermed får tilbud om å bygge ut deler av det store Ulven-området. Totalt skal hele utbyggingen bestå av 3.000 boliger og 200.000 kvadratmeter næringsarealer – og dette skal bygges ut i løpet av de neste 20 årene. Dette blir dermed en av de absolutt største utbyggingene i Oslo tiden fremover, og en kjempesatsing, selv for en aktør av OBOS` størrelse.

Prosessen Siraj valgte å lansere på Byggedagene 2016 har mange gode momenter i seg - og at de har fått frem spennende konsepter gjennom konkurranseformen kan man helt klart se om man studerer forslagene. Her er det flere ulike aktører som har gjort mange spennende grep – og man har gått løs på oppgavene på ulike måter.

Vi er helt sikre på at en konkurranseform som dette kan ha mye for seg, i de riktige utbyggingsprosjektene. Det vil selvsagt ikke passe over alt, men vi tror dette er en metode som OBOS vil ha ønsker om å gjenta også senere. Ikke minst tyder forlagene i seg selv, og reaksjonene i etterkant, på at dette har utløst gode innovasjonskrefter i de tverrfaglige temaene. Her har ulike aktører jobbet tett sammen over tid for å komme frem til nye måter å arbeide på, og det er gjort i fellesskap. Denne måten å arbeide på kan dermed utløse mange spennende nye løsninger, men også bygge opp under nye samarbeidsformer – på tvers av de ulike fagene. Denne typen samarbeid vil helt sikkert kunne medføre enda bedre planleggings- og gjennomføringsprosesser - og bidra til en helhetstankegang som er helt nødvendig om man skal klare å bygge både bedre og billigere og samtidig gjøre dette så klimavennlig som mulig.

Nå går de fire teamene som mandag fikk presentere forslagene sine for byggherren en spennende tid i møte. Det er lagt ned mye arbeid i konkurransen – og alle vi selvsagt være med hele veien frem til den ferdige utbyggingen står klar.