Jan Tore Sanner er fornøyd med Bygg21-styret. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Gjenoppnevner Bygg21-styret og spisser mandatet

Styret i Bygg21 gjenoppnevnt for perioden 2017-2019. - En tillitserklæring, mener styreleder Sissel Leire.

Bygg21 er et samarbeid mellom bygge- og eiendomsnæringen og statlige myndigheter.

- Styret er godt i gang med arbeidet, og er inne i leveransefasen. Jeg har derfor valgt å gjenoppnevne styret for perioden 2017-2019, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) i en melding. 

Målet for samarbeidet er å legge til rette slik at næringen selv kan løse utfordringer innenfor bærekraft, produktivitet og kostnadsutvikling.

Bygg21 har anslått at næringen har potensial til å redusere byggekostnadene med 20 prosent innen 2020.

Styret skal medvirke til at næringen realiserer potensialet ved å prioritere, motivere, utfordre, samordne og stimulere næringen til å bli mer kunnskapsbasert og effektiv.

- Styret har jobbet godt og målrettet med oppdraget fra KMD i to år nå, og har opparbeidet seg en solid posisjon i bygg- og eiendomsnæringen. Derfor er jeg glad for at alle i styret har takket ja til å bli med videre i Bygg21. Samtidig har vi spisset det nye mandatet for perioden 2017-2019, for å få til endringene alle ønsker seg, sier Sanner.

Grønn konkurransekraft

I mandatet har departementet blant annet gitt Bygg21 i oppdrag å anbefale metoder for måling av produktivitet, kostnadsutvikling og kundetilfredshet i byggenæringen. KMD har også bedt Bygg21 om å bidra til grønn konkurransekraft i næringen.

- Bygg- og eiendomsnæringen leverer boligene, skolene, kontorene og alle de andre bygningene vi bruker hver dag. Det er klart at næringen har en spesiell rolle og et eget oppdrag i den forstand. Gjennom Bygg21 samarbeider staten med næringen direkte. Det er bygg- og eiendomsnæringen som til syvende og sist er ansvarlige for å gjennomføre de endringene som er både viktige og riktige. Men vi skal selvfølgelig legge til rette slik at forholdene blir best mulig for å gjennomføre endringene Bygg21 peker på, sier Sanner.

- Ikke prateklubb

Styreleder i Bygg21, Sissel Leire.

I Bygg21-styret er de fornøyde med å få fornyet tillit fra regjeringen.

- Jeg har sittet i dette styret i to år nå, og fra da én har vi sagt tydelig at vi ikke ønsker å være en prateklubb. Vi må ha en praktisk og aksjonsrettet arbeidsform, og jeg opplever at vi har lykkes med det. At styret blir gjenoppnevnt, tolker jeg som at Sanner og KMD også er enige i det, sier styreleder Sissel Leire til Byggeindustrien.

- Hva kan vi forvente oss med et spisset Bygg21-mandat?

- Vi har levert på plan- og byggeprosesser, og det arbeidet fortsetter vi med. Vi er også pålagt å se på produktivitets- og konstnadsutviklingen i næringen, og vi skal se på kvalitet og bærekraft. Det arbeidet fortsetter for fullt i 2017. Nå kommer vi til å sette opp arbeidsgrupper fra næringen selv, og det er nettopp denne store dugnadsinnsatsen fra næringshold som gjør oss optimistiske med tanke på å få til en endring, sier Leire.

Beste praksis

Hun tror mye handler om å jakte på de gode eksemplene.

- Vi jakter hele tiden etter beste praksis. Vi har mange av løsningene, men byggenæringen er stor og svært fragmentert. Derfor handler det om å finne eksemplene og sette de sammen slik at flere kan dra nytte av dem, sier Leire.

Bygg21-styret består av følgende medlemmer:

  • Sissel Leire, Stavanger (styreleder)
  • Stig Bech, Nannestad (nestleder)
  • Siri Hunnes Blakstad, Trondheim
  • Arne Giske, Oslo
  • Harald Nikolaisen, Jar
  • Jon-Olav Sigvartsen, Maura
  • Netten Østberg, Oslo