Illustrasjonsfoto: If

Hver dag fikk over 180 boliger vannskader - dette bør du gjøre

100.000 nordmenn vet ikke hvor stoppekrana er. Rørbrudd gir vannskader for 650 millioner.

I fjor ble det registrert mer enn 180 vannskader daglig i norske boliger.

Rørbrudd og lekkasjer fra koblinger alene forårsaker skader for over 650 millioner kroner årlig i privatboliger, viser tall fra Finans Norge.

De største skadene oppstår gjerne når vannet får lekke lenge uten at noen oppdager det. Mange glemmer å vri på hovedstoppekrana før de reiser bort.

- Risikoen er ekstra stor når ingen er hjemme. Skal du være borte fra hjemmet mer enn noen få dager, steng hovedstoppekrana, sier skadeinspektør Erik Kogstad i forsikringsselskapet If i en pressemelding.

Den vanligste årsaken til rørbrudd er slitasje og elde på gamle rør.

Hvert år er det over 8.000 vannlekkasjer hjemme hos folk bare på grunn av dette. I tillegg kommer andre grunner som håndverkerfeil, lokal korrosjon og frost. Årlig er det 15.000-16.000 lekkasjer i innvendige vannrør i boliger, viser forsikringsstatistikken.

Bare seks av ti nordmenn skrur av stoppekrana når de reiser fra huset i flere dager. Det viser en spørreundersøkelse TNS Gallup har gjort for If. I en tidligere undersøkelse går det fram at to prosent, eller rundt 100. 000 nordmenn, ikke engang vet hvor hovedstoppekrana er i boligen.

Forsikringsselskapet If råder kundene sine til å  holde en viss temperatur inne i huset i vintermånedene slik at rørene ikke blir stående i kulden.

Det er også klokt å tømme og stenge rør som ikke er i jevnlig bruk. Frostskadene skyldes gjerne at dårlig plasserte rør med vann i blir utsatt for kulde. Når temperaturen i et vannrør synker til 0 grader begynner innfrysningen og volumet inne i røret øker med rundt 10 prosent. Det svakeste punktet gir etter og skaden er et faktum.

Innvendig vannrør er årsaken til rundt tre av ti vannskader, viser statistikk fra Finans Norge.Én av ti vannskader skjer i forbindelse forskjellige installasjoner tilkoblet vann som vaskemaskiner, oppvaskmaskiner eller varmtvannsbeholdere.

Også oppsamlingsbrett under maskinen og en kjøkkenarmatur med mulighet for å stenge av for vannet til maskinen er smarte investeringer for å forebygge kostbare vannskader.

Fem enkle tiltak som hindrer vannskader

· Sørg for at alle i boligen vet hvor hovedstoppekranen befinner seg og hvordan den brukes.

· Reiser du bort noen dager, steng hovedstoppekranen.

· Unngå å bruke vaske- eller oppvaskmaskiner når du sover eller ikke er til stede. Det kan oppstå både vannlekkasjer og brann.

· Rens sluk og vannlåser minst én gang årlig.

· Bygge nytt eller pusse opp? Bruk autorisert rørlegger, og sjekk gjerne referanser.

Kilde: Forsikringsselskapet If