NHO-direktør Kristin Skogen Lund og LOs nestleder Hans-Christian Gabrielsen står sammen om å ønske seg praksis for alle studenter. Arkivfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

LO og NHO vil innføre praksis i alle studier

LO og NHO vil gjøre studier mer relevante for arbeidslivet og vil at alle høyere utdanninger skal ha poenggivende praksis.

Studenter som skal bli leger, sykepleiere, lærere og advokater er blant gruppene som allerede har praksis i arbeidslivet som en del av utdanningen. De to organisasjonene vil at alle skal ha en lignende ordning, skriver Adresseavisen :

– Universitetene og høyskolene må bli flinkere til å styrke arbeidslivsrelevansen. Et tiltak er å innføre studiepoeng for praksisopphold, sier Hans-Christian Gabrielsen, andre nestleder i LO. Han sier studenter som er ute i praksis har mindre frafall i studiet og kommer seg raskere i jobb. I tillegg mener han erfaringen gjør dem mer attraktive på arbeidsmarkedet.

En undersøkelse blant alle studenter viser at halvparten etterlyser praksis i studiene. 71 prosent av dem som har hatt praksisopphold, sier seg godt fornøyd med ordningen.

LO og NHO vil også ha obligatorisk praksis i fag som historie og statsvitenskap.

– De færreste av studentene kommer til å ha en yrkeskarriere innen akademia, sier administrerende direktør Kristin Skogen Lund i NHO. Hun tror praksis vil styrke, snarere enn svekke, den teoretiske delen av fagene.

– Jeg tror studenten får mer ut av studiene med litt relevant erfaring og kunnskap om hvordan faget anvendes.