Foto: Statsbygg

Barnehjemsprosjekt vant arkitekturpris

Et inviterende uteområde for barnehjemsbarn i India og et arbeids- og bokollektiv for ungdom som dropper ut av videregående er blant fjorårets vinnere av Statsbyggs studentpriser i arkitektur.

Årets studentpriser

- NTNU: Daniel Evensen og Andreas Magerøy – Felles driv 
- NMBU: Hanna Tryggestad –The Kalaiselvi Project, og Anna Holand og Pavel Sagen – Stedsutvikling på Kjeller flyplass etter prinsipper for økologisk demokrati 

- Bergen Arkitekthøgskole: Jessica Chang og Mathilda Wallsten – Adjacent living, og Marte Nødtvedt Skjæggestad - Watermarks
- Kunst- og designhøgskolen i Bergen: Karen Naalsund – Rom for liv
- Kunst- og designhøgskolen i Oslo: Lucia Elvira Butnariu – The collective enterprise – Alternative learning in Oslo
- Arkitekthøgskolen i Oslo: Håkon Walderhaug – Oslo Fire Station, og Ingrid Dobloug Roede og Mari Ervik Sætre – In Flux

- Mange av årets prosjekter viser nyskapende løsninger på veldig aktuelle utfordringer, mener kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim i Statsbygg.

Designet uteområde for indiske barnehjemsbarn

Hanna Tryggestad (25) begynte landskapsarkitekt-studiene etter et tidligere studieopphold i India, og har gjennom skolegangen hatt barnehjemmet Angel House Childrens Home i tankene. Da hun skulle skrive masteroppgave, var valget lett.

- Etter at jeg begynte å studere har det vært naturlig å prøve å hjelpe barna på barnehjemmet. Da jeg besøkte dem for første gang var uteområdet deres stappfullt av biler og byggematerialer. Derfor har det vært viktig for meg å ikke bare planlegge dette prosjektet, men også å gjennomføre det.

Aschim mener dette er noe av det mest spesielle ved Tryggestads oppgave. 

– Det er veldig få studentprosjekter som blir realisert, men her har det blir gjennomført ved hjelp av blant annet en innsamlingsaksjon. Det vitner om et stort engasjement, og er svært imponerende.

Noe av det spesielle med prosjektet er at barna selv har fått lov til å være med å designe sitt eget uteområde.

- Det gjorde vi blant annet ved at barna tegnet sine drømmehager. Innspillene var blant annet at de likte blomster, trær og farger – og å gjemme seg for de voksne, sier Tryggestad.

Bo- og arbeidsfellesskap som alternativ til videregående skole

En del ungdom trenger å kjenne en sterkere gruppeidentitet, og at noen er avhengig av deg for å få mestringsfølelse og motivasjon. Det mener Daniel Evensen (30) og Andreas Magerøy (26), som i oppgaven sin identifiserte noen av grunnene til at ungdom dropper ut av videregående, og spurte seg hvordan arkitektur og det fysiske læringsmiljøet kan skape en alternativ læringsarena med andre forutsetninger.

- Ved å knytte bofelleskap til arbeidspraksis i en bedrift, skapes et felleskap der ungdommene må løse utfordringene sammen, og egenskaper som hjelpsomhet, engasjement og samarbeidsevne blir viktigere, sier Evensen og Magerøy.

- Dette prosjektet er en kreativ undersøkelse av et sosialt program, og resultatet er en nytenkende boligform. Dette er et viktig prosjekt i skillet mellom samfunnsanalyse og utforsking av arkitektur og form, sier Aschim.

Belønner nytenkende studenter

Det viktigste kriteriet for å bli vurdert til Statsbyggs pris for fremragende arkitektur er å tenke nytt.
– Vi har kåret de beste studentene innen arkitekturfag i fem år nå, og vi synes at studentene kommer med relevante og utfordrende ideer, sier Hege Njaa Aschim.

Statsbygg har avtale om å dele ut seks studentpriser hvert år. For arkitektur blir det delt ut priser ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo, NTNU og Bergen arkitekthøgskole. Ved NMBU blir det delt ut pris for landskapsarkitektur, og ved Kunsthøgskolen i Oslo og Kunst- og designhøgskolen i Bergen blir det delt ut priser for interiørarkitektur.