Administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening, Per Jæger.

Boligprodusentene jubler over rekorder - håper på 37.000 solgte nyboliger i år

November-tallene for igangsettinger og salg av nyboliger setter nye rekorder.

Det er igangsatt rundt 31.000 boliger per november 2016, viser tall fra Boligprodusentens Forening.

I november ble det igangsatt 24 prosent flere boliger, sammenlignet med samme måned i fjor.

– Fra høsten har det tatt seg kraftig opp, og så lenge vi har gjennomført målinger så har vi ikke sett et høyere igangsettingstall på akkumulert 12 måneders periode enn det vi ser nå, sier administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes forening.

Igangsettingen for hele landet ligger så langt i år fire prosent over fjoråret.

Igangsettingen for de siste 12 månedene ligger seks prosent over de foregående 12 månedene, og ifølge Boligprodusentene er trenden økende.

Boligsalget når nye høyder

Boligsalget er i likhet med igangsettingen på et høyt nivå, og lå i november lå 21 prosent over samme måned i fjor, viser tallene fra Boligprodusentenes forening.

– Ser vi på salgstallene tilbake til 2010, så er dette det fjerde beste måneden vi har målt uansett måned. Det er også den beste november-måneden vi har målt på salg, så det er et hyggelig tegn for de som skal bygge fremover, sier Jæger.

14 prosent opp

Salget hittil i år er opp 14 prosent fra et historisk godt fjorårsnivå.

– Dette lover godt for neste års igangsetting, sier Jæger.

– Leilighetsmarkedet ligger akkumulert seks prosent over fjoråret, småhusmarkedet prosent over, mens eneboligmarkedet er på samme nivå som fjoråret, legger han til.

Så langt i år ligger nyboligsalget på rundt 34.000 boliger.

– Vi har hatt et mål om 37.000 og det kan godt hende vi når det målet dersom dette fortsetter. Men hvordan 2016 blir som helhet, tør jeg ikke spå riktig enda. Desember er en lunefull måned, det vet alle som driver med tall og statistikker, sier Jæger.

Oslo er en driver

En av store driverne er Oslo. Igangsettingen i hovedstaden har økt betydelig, har nå en årstakt per november som ligger på knappe 5.000 boliger.

Men selv om produksjonen vokser, er det ifølge Boligprodusentene fortsatt et par tusen boliger opp til det som er behovet.

Derfor advarer Boligprodusentene politikerne mot å slippe foten av gasspedalen dersom de ønsker å møte nyboligbehovet i løpet av 2017.

– For å lykkes må de justere lelighetsnormen, de må se på grad av utnytting og så er det viktig at kommunen faktisk ønsker å ha aktivitet. Bolig må prioriteres tydelig i byutviklingen. I tillegg er det svært viktig at Stortinget klarer å få vedtatt en ny planlov som kan tas raskt i bruk. Det er fortsatt plan mye stopper opp i, sier Per Jæger til Byggeindustrien.

Flere reguleringer

Han mener hovedforklaringen bak den positive utviklingen i hovedstaden er enkel.

– Det er kort og godt reguleringer som avgjør dette. Både reguleringer som ble gjort av det forrige byrådet og reguleringer som er gjort av det nåværende byrådet, spiller inn. I tillegg ser man at noen marginalområder kan bygges i når prisen i markedet er så høy som den er nå, sier Jæger.

Bjørn Magnor Birkeland i Prognosesenteret.

Tror på 35.000 neste år

Administrerende direktør Bjørn Mangor Birkeland i Prognosesenteret mener utsiktene for boligbyggerne er gode for 2017 også.

- Vi tror igangssettingsnivået vil ligge på rundt 35.000 for neste år også. Akkurat slik verden ser ut nå, tilsier både statbiliteten i markedet, etterspøreselen i markedet og det demografiske behovet at det er der man vil ligge, sier Birkeland.