Knut Olav Åmås, direktør i Fritt Ord, savner de virkelig gode jobbsøknadene. Han skriver i en mye lest kommentar denne uken at han savner kandidater som «viser at de eier litt selvkritisk sans, og som er åpne om hva de vil lære mer om.». Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix.

Leder tar et oppgjør med selvopptatte jobbsøkere

Etter å ha lest jobbsøknader i over 20 år tar Knut Olav Åmås, direktør i Fritt Ord og tidligere redaktør, et oppgjør med selvsentrerte jobbsøkere. Rådgivere mener derimot at unge jobbsøkere lider av overdreven ydmykhet og dårlig selvtillit.

«Jeg, jeg, jeg. Det er ofte alt som står i søknadene fra unge jobbsøkere», skriver Knut Olav Åmås i kommentaren som er Aftenpostens tredje mest leste sak denne uka. Kommentaren ble publisert torsdag og er lest minst 100.000 ganger på nett, opplyser journalist Ingeborg Senneset i Aftenposten til NTB.

Åmås, som er direktør i Fritt Ord og tidligere debattredaktør i Aftenposten, mener at jobbsøkere overselger seg selv og «flommer over av selvtillit på tidvis ganske tynt grunnlag».

Han skriver at de er preget av en «heia-kultur blottet for selvkritikk», men påpeker at de kan bedre og må bare få det fram. «Vis heller fram resultatene dine og hva du har oppnådd, ikke kom med reklameklisjeer om deg selv», skriver han.

– Overdreven ydmykhet

Gisle Hellsten, leder ved karrieresenteret ved Universitetet i Oslo, skriver i en epost til NTB at han er enig i mye av det Åmås skriver, som det å argumentere rundt egne ferdigheter og kompetanse, samt vise til hva du som søker jobb kan tilføre bedriften og i større grad tone ned hva bedriften kan gjøre for deg.

Men han peker på andre utfordringer for unge jobbsøkere.

– Jeg vil tvert imot hevde at overdreven ydmykhet er en større utfordring. Svært ofte ber jeg de søkerne jeg møter om å bli enda mer offensive når de omtaler egen kompetanse og helt unntaksvis ber jeg dem om å tone ned, skriver han.

– Overdrevne forventninger

Også Ingrid Romundset Fabrello, som er leder i Kulturkoordinator i Trondheim og veileder utenlandske jobbsøkere, er enig i mye av det Åmås skriver, at det er mange floskler og signalord, men tror at det har å gjøre med forventninger.

Hun mener at jobbsøkere altfor ofte skriver og sier det de tror arbeidsgiver forventer å høre.

– Min erfaring er absolutt ikke at dette dreier seg om overdreven selvtillit eller at de er blottet for selvkritikk. I samtale med jobbsøkerne kommer det som oftest fram at vedkommende mangler tro på seg selv og tro på hva han/hun er god på. De fokuserer heller på hva de tror er forventet av dem, både når det gjelder søknaden i seg selv og stillingen de søker på, skriver hun i en epost.