Ekspertene mener sannsynligheten er svært liten for at sentralbanksjef Øystein Olsen (tv) vil varsle endring i styringsrenta når hovedstyrets rentebeslutning offentliggjøres kommende torsdag. Her fra offentliggjøringen av rentebeslutningen i september der styringsrenta for fjerde gang på rad forble uendret på 0,5 prosent. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Ekspertene enige om lav rente – flere forbrukere tror på økning

Toppanalytikerne er nesten sikre på at Norges Bank ikke gjør noe med renta nå og tror den forblir rekordlav i lang tid. Men flere forbrukere tror nå på høyere boliglånsrente.

TNS Gallup har på oppdrag fra Nordea spurt forbrukerne om deres renteforventninger. Nesten hver fjerde (23 prosent) tror at boliglånsrenta vil stige det kommende året. Det er atskillig flere en de 14 prosentene som svarte det samme i en tilsvarende undersøkelse i februar.

Ekspertene tror på sin side at renta vil holde seg lav i lang tid framover. Kommende torsdag offentliggjør Norges Bank en ny rentebeslutning. Analytikere NTB har snakket med mener det skal veldig mye til for at hovedstyret gjør noe med styringsrenta som siden 17. mars har ligget dønn fast på 0,5 prosent.

Ingen dramatikk

Ved forrige rentemøte 22. september sa sentralbanksjef Øystein Olsen at styringsrenta «mest sannsynlig bli liggende på dagens nivå den nærmeste tiden».

– Det er ingenting som tyder på at Norges Bank nå har endret oppfatning. Økonomien bedres litt i de fleste regioner og næringer. Når det ikke skjer andre dramatiske ting, er det ingenting som tyder på rentekutt som nå er det mest nærliggende, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank First Securities til NTB.

– Ikke-møte

Sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets er enig. I praksis er det ingen sjanse for renteendring, mener han.

– Dette får nesten karakter av et ikke-møte. Når de ikke kuttet i september, er det nesten utenkelig at Norges Bank kommer til å gjøre noe nå, sier Dørum.

Norges Bank holder muligheten åpen for et lite kutt før den skal opp igjen.

– Vi tror at vi er ferdige med kuttene nå. Men vi tror heller ikke at renten skal opp de neste fire årene. Vi vil fortsatt befinne oss i en lavrenteverden og i Norge vil vi fortsatt ha lav vekst og slakk i økonomien, sier Dørum.

Risikerer styrket krone

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea gir ikke prognoser for renta mer enn to år fram i tid. Innenfor denne tidsrammen ser han ikke noen betydelig renteoppgang.

– Det vil gi en kraftig kronestyrkelse med de utsiktene vi har til ekstremt lave renter i Eurolandene og Sverige. Norges Bank ønsker ikke en styrket krone. Den lave kronekursen er en av grunnene til at det går bra i Norge, sier Bruce som for øvrig mener der er godt over 90 prosent sjanse for uendret styringsrente etter neste torsdag.

Sykdomstegn

Selv om stadig flere nordmenn tror på høyere rente, er det også flere forbrukere enn tidligere som tror den vil ligge fast. I Nordea-undersøkelsen svarer nå 65 prosent at de tror renta vil holde seg uforandret det kommende året. For ett år siden svarte 48 prosent det samme.

– De fleste med boliglån synes lave renter er utelukkende positivt. Men selv om lave renter er gode nyheter for folk flest, er det gjerne et sykdomstegn i norsk økonomi at styringsrenten er så lav som den vi har nå. Rentekutt er et virkemiddel sentralbanken benytter seg av, blant annet for å få opp farten i norsk økonomi, og stadige rentekutt indikerer at det går litt trådt med den norske økonomien, sier forbrukerøkonom Elin Reitan i Nordea.