Internasjonal urbanist viser støtte til et bilfritt sentrum

Aaron Naparstek regnes som en av Nord-Amerikas mest progressive talsmenn for urban planlegging og har vist stor interesse for bilfritt Oslo prosjektet – nå kommer han til Norge for å dele sine erfaringer.

Naparstek har lenge jobbet for å tilrettelegge for syklister og fotgjengere i New York, og USA for øvrig. Han står blant annet bak den innflytelsesrike bloggen Streetsblog, og flere prosjekter for å minske trafikk og øke rekreasjonsmuligheter i New Yorks gater.

- Målet mitt er å gi gatene tilbake til folket”, sier Naparstek.

- Ved å fjerne biltrafikk fra parker og veier ønsker jeg å gjøre byer bedre og grønnere for de som bor der. Det har vært utrolig inspirerende å se utviklingen i Oslo med både økt satsing på t-bane, trikk og bysykkel. Bilfritt Oslo prosjektet er et ambisiøst neste steg i utviklingen som jeg gleder meg til å følge med på, legger han til.

Besøket til Naperstek er i forbindelse med et byutviklingsseminar for Ung i Næringseiendom i dag. Hit kommer 200 unge som jobber i næringseiendomsbransjen for å få inspirasjon fra blant annet Naparstek. Arrangementet er i regi av HasleLinje, et stedsutviklingsprosjekt med AF Gruppen, Profier og Höegh Eiendom på eiersiden.

- I HasleLinje og eiendomsbransjen for øvrig opplever vi i økende grad at unge mennesker som blir boende i byen bruker offentlig kommunikasjon fremfor bil, forteller Jørgen Christoffer Flaa, daglig leder i HasleLinje.

- Utvikling av eiendommer tett på kollektivknutepunkter gjør at også småbarnsfamilier kan klare seg uten bil i hverdagen. Dette opplevde vi selv i det siste byggetrinnet på HasleLinje, der kun 30 prosent av boligkjøperne valgte å kjøpe parkeringsplass.