Eiendomsskatteteamet i EY Advokatfirma består av Bjørgun Jønsberg (partner), Kristian Råum (advokat), Morten Christophersen (advokat), Arild Gjelsvik (advokat), Henrik Kolstad Torp (advokatfullmektig), Karoline Sture Sørensen (advokatfullmektig), Håkon Kristian Solberg (advokatfullmektig) og Yngve Kaldestad (siviløkonom). Foto: Even Schjenken

Innlegg: Utsatt eiendomsskatt i Oslo?

 Ikke budsjettert med eiendomsskatteinntekter fra næringseiendom i Oslo i 2017

Forfattere:

Advokat Kristian Råum og advokatfullmektig Håkon Solberg
EY Tax & Law.

Oslo byråd la nylig frem sitt budsjettforslag for 2017. Det fremgår her at det ikke er budsjettert med inntekter fra eiendomsskatt på næringseiendom og verk og bruk. Begrunnelsen er en «betydelig usikkerhet om hvorvidt kommunen vil rekke å taksere alle næringseiendommer, verk og bruk før fristen for utskriving av eiendomsskatten i 2017».

Fristen er 1. mars 2017
I følge eiendomsskatteloven skal eiendomsskatten «så langt råd er» skrives ut før 1. mars i skatteåret. Det forutsetter naturligvis at taksering av alle næringseiendommer, verk og bruk er gjennomført og at takstene er vedtatt før 1. mars. Dersom fristen overskrides er utgangspunktet at kommunen må vente til 2018 med å skattlegge disse eiendommene.

Lite rom for fristoversittelser
Fristbestemmelsen skal tolkes strengt og en overskridelse kan kun begrunnes i særlige forhold. Finansdepartementet har lagt til grunn at en for sen iverksetting av takseringsprosessen normalt ikke er tilstrekkelig grunn til at fristen kan oversittes.

Opplysningsplikten påvirkes ikke

Det er ikke slik at det er besluttet å utsette beskatningen av næringseiendom. Opplysningsplikten som Oslo kommune påla eiendomsbesittere tidligere denne måneden gjelder fortsatt, og fristen for å inngi opplysningene er fremdeles 10. oktober i år.

Link: Eiendomsskatt i Oslo - prosessen videre

Økt eiendomsskatt på boliger
Eiendomsskatten på boliger påvirkes ikke av dette. Byrådet har for øvrig foreslått å øke skattesatsen på boliger til 3 promille til neste år.