Nye utdanningsforslag kan gi flere fagarbeidere til næringen

Fredag overleverte Utdanningsdirektoratet sine forslag til en ny yrkesutdanning til kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen. Her er det mange gode forslag for fagene inne byggenæringen - og som kan føre til at flere både starter på bygg- og anleggsteknikk, men ikke minst sørger for at flere fullfører utdanningsløpet.

Som kjent er det i dag altfor få som fullføre utdanningsløpene innen yrkesfagene, og spesielt utsatt er dessverre bygg- og anleggsteknikk. Trenden har de senere årene vært at stadig færre søker seg til denne utdanningsveien, spesielt i de større byene har det vært store problemer med rekrutteringen. Dette er rett og slett en av de store utfordringene til den norske byggenæringen og om ikke noe skjer – kan vi stå foran en varslet krise. Man skal være forsiktig med å bruk slike ord – men altfor få velger nå en yrkesfaglig utdanning i Norge i dag - og dette gjelder for alle fag - og vi som nasjon kan få en stor utfordring om noen år om vi ikke har noen til å bygge landet vårt. Heldigvis har man det siste året opplevd at antall søkere har gått noe opp, men det er veldig lite og selvsagt fra et altfor lavt nivå.

Problemet er at i tillegg til det lave søkertallet, er det også altfor få som fullfører studieløpet. Innen enkelte fag er frafallsprosenten på rundt 30-40 prosent – da er det helt klart noe som er feil med måten utdanningsløpet fungerer og med måten vi tar vare på disse ungdommene som i utgangspunktet ønsker seg en yrkesfaglig utdanning.

Derfor er det nå meget positivt at direktoratet både har fått med seg og lyttet til næringslivet, og ikke minst aktørene i byggenæringen, som har etterspurt endringene. Nå blir det innstilt på endringer. Noe av de mest positive er at det nå åpnes for en tidligere spesialisering innenfor flere fag innen bygg og anlegg. Det gjør at for eksempel tømrere får muligheten til å spesialisere seg fra andre år på videregående – det er også andre fag som nå skal spisses. Det vil opplagt øke motivasjonen til mange av de som søker seg inn på de yrkesfaglige linjene. Ved at man får opptrening i det faget man er interessert i vil resultatene bli bedre, noe som helt sikkert vil føre til at frafallsprosenten synker. Dette har vært et av de store ankepunktene mot yrkesfagene de senere årene - starten på utdanningen har vært altfor generell - noe som har ført til at mange har hoppet av.

Nå er det viktig at kunnskapsministeren følger opp arbeidet som er gjort så langt og sørger for at rapporten får en god og grundig behandling før det sendes på høring. Etter planen skal forslaget behandles av Stortinget våren 2017. Vi håper de viktigste punktene da fortsatt er med, og at vi får den strukturendringen av yrkesfagene som vi nå trenger.