Etterlengtet kapasitetsøkning av byggesaksbehandlingen

Før fjorårets valg gikk Arbeiderpartiet i hovedstaden og Raymond Johansen høyt på banen og lovte en dobling i boligbyggingen. Slik har det ikke gått.

Denne økningen har slett ikke kommet, og det bygges fortsatt altfor få boliger i Oslo i forhold til behovet, slik det har vært i flere år - selvsagt også før Arbeiderpartiet kom til makten. Med det lave volumet over tid ser man nå tidenes boligrush i hovedstaden. Det er rett og slett altfor få boliger, og da i hovedsak mindre leiligheter, ute i markedet. Resultatet blir da selvsagt at prisene går til himmels, elleville budrunder der boliger går lagt over prisantydning – med det resultat at mange, og da spesielt de unge, ikke har mulighet til å komme seg inn i markedet. Det hete markedet har også åpnet kjøpelysten til en rekke boliginvestorer som nå ønsker sin del av verdistigningskaka - for det er liten tvil om at det er gunstig og eie og investere i bolig i Norge.

Byrået har derfor, helt fortjent, fått en del pepper både fra byggenæringen og andre, om at det er gjort for lite for å øke utbyggingstakten i hovedstaden. Skal man klare å dempe prisveksten må man bygge opp nyboligvolumet i Oslo. Byen opplever stor tilflytting med påfølgende økt boligbehov, og da er det kun én løsning - å legge til rette for en høyere utbyggingstakt.

Boligprodusentenes Forening mener det bør bygges nærmere 7.0000 boliger i året i Oslo for å dekke behovet. Nå bygges det rundt 4.000. Derfor er det positivt at Raymond Johansen i onsdagens budsjettforslag la frem en pakke på 70 millioner kroner, over fire år, som skal gå til å øke saksbehandlingskapasiteten av plan- og byggesaker i Plan- og bygningsetaten i Oslo. Slik håper han at det skal kunne bygges flere boliger i tiden fremover. Dette er gode nyheter - og for en presset Plan- og bygningsetat vil dette åpne for muligheten til å øke kapasiteten betraktelig. Forhåpentligvis vil det gi den ønskede virkning. Dette er ikke en løsning som vil gi resultater over natta, men på noe sikt bør det absolutt gi en økning i utbyggingstakten.