Marginutvikling de siste årene. Kilde: Byggevareindustriens forening.

Marginene øker hos entreprenørene og handelen – industrien tjener mindre enn før

Mens entreprenører og byggevarehandelen har hatt en positiv marginutvikling det siste året,  presses driftsresultatene til byggevareprodusentene.

Det viser en undersøkelse blant 70 selskaper som til sammen omsetter for over 100 milliarder kroner.

Rapporten er utarbeidet av Byggevareindustriens Forening og er basert på offentlige tilgjengelig regnskapstall.

Den viser at driftsresultatene samlet sett er bedre for entreprenører, industri og handel, men at byggevareindustriens trend med fallende driftsresultat fra de to foregående årene fortsetter.

Dalende kurve
Bedrifter i byggevareindustrien hadde i 2012 en driftsmargin på 7,9 prosent. Denne falt til henholdsvis 6,5 og 5,7 prosent i 2013 og 2014.

I fjor droppet marginen ytterligere til 5,6 prosent.

Likevel er det byggevareprodusentene som fortsatt har de høyeste marginene av de tre gruppene i verdikjeden.

Administrerende direktør Øyvind Skarholt i Byggevareindustriens forening.

– Selv om industrien i prosent har et høyere driftsresultat enn entreprenører og handel, må dette ses opp mot de store investeringene industrien har i maskiner og utstyr som en mer kapitalintensiv bransje, mener administrerende direktør Øyvind Skarholt i Byggevareindustriens forening.

Valutasvingning påvirker
En av utfordringene for industrien i 2015 har vært svekkelsen av norske kroner for de som importerer råvarer i utenlandsk valuta, forklarer Skarholt.

I tillegg peker han på stadig økende press på marginer fra byggevarekjedene og markedet for øvrig.

– For industrien blir det stadig viktigere at man har en mest mulig rasjonell verdikjede ut til sluttmarkedet, slik at man kan sikre konkurransekraft og tilby gode løsninger for næringen, mener Skarholt.

Entreprenørene har størst økning

Administrerende direktør i EBA, Kari Sandberg. Foto: Sindre Sverdrup Strand

Undersøkelsen viser at det er entreprenørene som har hatt størst marginøkning fra 2014 til 2015 – fra 2,6 prosent til 3,6 prosent.

– Det er positivt at går denne veien, men tallet burde vært enda høyere, mener administrerende direktør i Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg (EBA), Kari Sandberg.

– Jeg håper at utviklingen ikke bare skyldes prispress, men at bedriftene også finner smartere måter å jobbe på dermed blir mer produktive og effektive, legger Sandberg til.

Bedre for handelen

Direktør Bengt Herning i Virke Byggevarehandel.

Marginsnittet i handelen steg også, fra 2,9 prosent i 2014 til 3,7 prosent i 2015.

Administrerende direktør i Virke Byggevarehandel, Bengt Herning tror økt konsolidering i byggevarehandelen bidrar til utviklingen.

– Med større aktører følger også større innkjøpsmakt. Da blir ofte marginene presset. I tillegg er det jo en priskrig ute i markedet, som får ringvirkninger for produsentene, sier Herning.

- Tøft direktesalg
Han peker også på tøffere konkurranse fra utlandet som en av faktorene til at byggevareprodusentene tjener mindre enn de gjorde før.

– Men jeg er ikke så sikker på at byggevarehandelen har skylda helt alene. Det er jo mange av produsentene som driver direktesalg til entreprenører og boligprodusenter, og det er nok en distribusjonskanal som kan ha enda tøffere krav enn hva byggevarehandelen har, sier Herning, som gleder seg over resultatutviklingen.

– Det har ikke vært bra tidligere, og jeg tror utviklingen vi ser skyldes økt profesjonalitet i byggevarehandelen. Flere av byggevarekjedene har også fått ut mye informasjon på nett som igjen fører til mer handel i butikkene, sier Bengt Herning.

Utvalget av bedrifter i undersøkelsen i 2015:

• Industri: 26 selskaper - driftsinntekter på 20 MRD NOK (snitt 767 MNOK)

• Handel; 22 selskaper - driftsinntekter på 6,3 MRD NOK (snitt 287 MNOK)

• Entreprenører: 22 selskaper - driftsinntekter på 80,9 MRD NOK (snitt 3.679 MNOK)