Den tidligere sentralbanksjefen Svein Gjedrem advarer mot å fortsette bruken av oljepenger i samme takt som nå. Her er han fotografert 2010 da han holdt en av sine siste taler som sentralbanksjef. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Gjedrem advarer mot å knuse sparegrisen

Den tidligere sentralbanksjefen Svein Gjedrem advarer mot å fortsette bruken av oljepenger i samme takt som nå.

Under et foredrag på et arrangement hos finansselskapet OpusCapitas torsdag, sa han at tiden for å stadig hente ut mer penger fra oljefondet snart bør være over.

– Om en valgperiode til er det eventyret kanskje over – der man bare kunne øke oljepengebruken uten å trekke på selve hovedstolen i oljefondet – selve den oppsparte kapitalen. Det vil være et kritisk punkt, sa han ifølge Dagens Næringsliv.

Han trakk opp dilemmaene politikerne vil få i årene som kommer.

– Skal regjeringen finne på nye ting, øke forsvarsutgiftene eller øke innsatsen på veier eller jernbane, så må de altså trekke på oljefondet eller kutte i andre typer utgifter. Og det vil bli bare verre og verre i årene fremover, sa Gjedrem.

Han viste til de kraftige pensjonsutgiftene som kommer, og sa at Norge vil trenge et ekspansivt næringsliv, gode markeder, god omstillingsevne og et lavere kostnadsnivå for at det skal gå i hop.

– Så får vi håpe at ikke vi ender opp med at statsmyndighetene knuser gullkalven, som er oljefondet – vår viktigste næring målt i verdiskaping, sa Gjedrem.