Skogeierforbundet mener Norge taper penger og arbeidsplasser til Sverige, og mener regjeringen ikke følger opp tiltakene i egen plattform. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Skogeierforbundet mener regjeringen har sviktet næringen

Skogeierforbundet krever tiltak fra regjeringen etter at Norge har mistet halvparten av arbeidsplassene i treforedlingsindustrien.

– Det burde være rasjonelt både for skogeiere og for samfunnet å tilrettelegge for industrien i Norge, som ville ha gitt flere arbeidsplasser og økt verdiskapning, i tillegg til å øke verdien av skogen, sier administrerende direktør Erik Lahnstein i Skogeiernes landsforbund til Nationen.

Antall arbeidsplasser i industrien har blitt halvert fra 5.000 i 2005 til om lag 2.500 ved utgangen av 2015. Hovedårsaken er nedleggelser i industrien.

Lahnstein sier regjeringen ikke har fulgt opp regjeringsplattformen fra 2013, der det het at regjeringen vil «søke å etablere nye kapitalkilder for utvikling og lønnsom produksjon av nye trebaserte produkter, eksempelvis ved å åpne for at skogfondet kan brukes til investeringer i industriformål.»

Landbruks- og matdepartementet opplyser overfor avisen at regjeringen vil komme tilbake med en helhetlig politikk for sektoren når stortingsmeldingen om skog- og trenæringen legges fram i høst.

«Regjeringen arbeider for at næringslivet skal få gode rammebetingelser, herunder et forutsigbart- og vekstfremmende skattesystem. Et hovedmål er økt konkurransekraft til næringslivet, for på den måten skape større verdier til beste for samfunnet», skriver departementet.