Boligprodusentene mener trestandard er umoden for høring

Boligprodusentenes Forening mener at arbeidet med nye PRNS 3516:2016 Utførelse av trekonstruksjoner er svært viktig, men at høringsforslaget som nå er sendt ut er umodent.

«Forslaget til standard dekker et svært viktig område. Utførelse av trekonstruksjoner omfatter arbeider som utføres på nær alle byggeplasser. Standarden vil derfor få som oppgave å gi anvisninger for god praksis med utgangspunkt i et svært bredt praksisfelt», skriver Boligprodusentene i et brev til Standard Norge.

– Vi er i utgangspunktet positive til utvikling av en ny standard for utførelse av trekonstruksjoner, men må samtidig uttrykke bekymring for at det fremlagte forslaget i så stor grad forutsetter nye planer og utvider kravene til dokumentasjon. Vi oppfatter at den tekniske delen av standarden i kapittel 4 til 8 er et godt grunnlag for videre bearbeiding frem til en standard for utførelse av trekonstruksjoner, sier administrerende direktør er Jæger i Boligprodusentenes Forening til Byggeindustrien.

Han mener at standarden vil måtte sees i sammenheng med krav til uavhengig kontroll etter saksbehandlingsforskriften § 14-2 om obligatoriske krav om uavhengig kontroll når det foreligger en gjeldende norsk standard med kontrollanvisninger.

– Vi forventer dermed at standardens kontrollanvisninger vil sette et nivå for obligatorisk kvalitetssikring av konstruksjoner i tiltaksklasse 2 og 3. I lys av dette er vi svært kritiske til at krav til kontroll knyttes opp til utførelsesklasser, uten nærmere anvisninger eller begrunnelse for hvordan disse utførelsesklassene skal fastsettes i prosjekteringen, legger han til.

– Oppsummert kommer vi til at høringsforslaget ikke er gjennomarbeidet, og at det er umodent for høring slik det nå foreligger, avslutter Jæger.