Den nye interesseorganisasjonen «JA til kontanter» kjemper imot finansnæringens mål om et kontantfritt samfunn innen 2020. Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Stor oppslutning om å beholde kontanter

Folkebevegelsen «JA til kontanter» har gått fra å være en interessegruppe på nett til en interesseorganisasjon. Organisasjonen jobber mot finansnæringens mål om et kontantfritt samfunn.

Stortingspolitiker Jørun Rytman (Frp) er blant stifterne av organisasjonen”JA til kontanter», ifølge N RK.. Rytmans argumenter for å fortette med kontanter går ut på personvern og samfunnssikkerhet.

– Betaler du elektronisk, så legger du igjen spor. Også av beredskapshensyn, for strømmen kan gå, og nettproblemer kan oppstå, sier han.

Finans Norge ser for seg at et kontantløst samfunn skal bli et faktum allerede i 2020. Norge kan dermed bli det første landet i verden som fjerner kontanter. Direktør for digitalisering og betalingsformidling i Finans Norge, Jan Digranes, sier at Norge er på god vei mot et kontantfritt samfunn.

– Behovet for kontanter er svært lite, vi har gode betalingsløsninger. Mobilen brukes som et betalingsinstrument, og kjøp av varer skjer på nett, sier han.