Solcelleanlegget på Øya er enkelt, men godt synlig for deltakerne. Foto: Stian Raa. 

Solstrøm selvsagt på Øya

– Øyafestivalen er en flott arena for å vise frem solcelle-løsninger; en type fornybar energi vi tror vil ta av også i Norge, sier Roar Smelhus hos festival-rådgiverne Hjellnes Consult.

Gjennom en årrekke har rådgiverfirmaet bidratt til god infrastruktur og tekniske løsninger på festivalen.

– Når målet er å være blant verdens mest miljøvennlige festivaler, er solkraft en selvfølge. Derfor ønsker vi å vise potensialet som ligger i dette, forteller Smelhus, til daglig markedsdirektør i Hjellnes Consult. I år fyller selskapet 70 år, og markerer det med å rette blikket fremover.

– Skal Norge oppfylle de ambisiøse klimaløftene fra Paris-avtalen, trenger vi flere kilder til fornybar energi. Da kan solenergi spille en viktig rolle, supplerer Geir Knudsen, administrerende direktør hos 70 års-jubilanten.

Se og spør

Derfor har Hjellnes Consult og Øyafestivalen alliert seg med to viktige partnere: STS Solar Technologies Scandinavia som leverer solcelleutstyr, og solstrøm-selskapet Otovo som forenkler finansiering og drifter solcelleanlegg på privatboliger og næringsbygg. Solcelle-anlegget på Øya skal blant annet lyssette hengekøyer i VIP-området, og de to partnerne stiller med eksperter som kan svare på spørsmål fra publikum.

– I Hjellnes Consult har vi et team som jobber med fornybare energiløsninger, og vi ser at sol blir et stadig viktigere alternativ, forteller Bjørn- Yngve Kinzler Eriksen, fagansvarlig for teamet.

– Få ting er mer overbevisende enn det å se gode installasjoner som fungerer i praksis. Med eksperter på stedet har du enda bedre muligheter til å lære, poengterer han.

– Midt i målgruppen

Markedsdirektør Trond Øines i STS er begeistret over samarbeidet.

– For oss er det utrolig verdifullt. Deltakerne er midt i målgruppen vår, de er på festivalen for å ha det hyggelig og nyte de fantastiske omgivelsene. Det blir ikke mer hånd i hanske, sier han. Selve solcelleanlegget er ganske lite i forhold til hva selskapet kan levere, men poenget er å vise frem mulighetene.

– Vi håper å få frem at vi også kan levere dette i større skala. I prinsippet kunne vi levert nesten alt festivalen trenger av strøm, sier Øines.

Pådriverne trengs

Samarbeidet med STS Solar Technologies Scandinavia og Otovo er viktig av flere grunner enn det konkrete anlegget.

– Skal vi faktisk lykkes med det grønne skiftet må vi over til flere former fornybar energi, og her er vi som rådgivere avhengige av slike aktører: Kompetente leverandører som har solide produkter, og finansielle aktører som kan håndtere økonomien. Slike pådrivere trengs for å få fart på markedet, mener Smelhus. Han legger til at erfaringen fra andre land tydelig viser behovet for noen som virkelig satser. Et eksempel er byen Dezhou i Kina, med like mange innbyggere som Norge. Dezhou har blant annet 200 kilometer gatebelysning drevet av solceller, og hvor 90 prosent av bygningene bruker solenergi.

– Pådriveren har vært en tidligere oljeingeniør, Huan Ming, som startet solcelleselskapet Himin. Det leverer nå tre millioner paneler i året. Kina er for øvrig et land vi bør la oss inspirere av; i 2013 produserte de over 64 prosent av verdens solenergi. Vi er klar over at solenergi ikke er noe nytt, men vi ser nå på verdensbasis at dette tar av. Med større volum og etterspørsel går prisene stadig nedover. Derfor mener vi Norge nå også må ta et slikt løft bort fra fossil energi, sier Smelhus. 

Fornybar solstrøm setter stemningen rundt hengekøyene i VIP-området. Foto: Stian Raa.