Student-app skal gjøre byggene smartere

Statsbygg er med i et forskingsprosjekt som skal gjøre bygg smartere gjennom nye, digitale løsninger.

Studenter ved høgskolen i Østfold i Halden har nå tatt i bruk en spesiell mobilapplikasjon som de har vært med på å utvikle selv i samarbeid med blant annet Statsbygg.

– Med den nye appen kan jeg enkelt og raskt melde ifra om både temperatur og luftkvalitet i det aktuelle rommet. Dette bidrar til å gjøre høgskolen til et endre bedre sted å oppholde seg i, sier student Hege Rødsdalen i en pressemelding fra Statsbygg.

Store gevinster

I tillegg til den nye appen er det utviklet et dashboard som viser tilstandsdata om energi og inneklima i sanntid.

– Vi har utviklet digitale verktøy som er unike i norsk sammenheng. Prosjektet viser at enkle, digitale løsninger kan gi store gevinster. Dette vil bidra til bedre inneklima og optimalisert areal- og energibruk i framtidens bygg, sier Bjørne Grimsrud, strategi- og utviklingsdirektør i Statsbygg.

Bygget lærer

Det er Statsbygg, NCE Smart Energy Markets, Høgskolen i Østfold, Tiny Mesh, Serinus Technology og eSmart Systems som har jobbet sammen med studenter på campus Remmen i Halden for å utvikle appen og dashbordet.

– De nye løsningene tar brukerdrevet innovasjon og digitalisering på alvor og vil bidra til smartere og digitalisert forvaltning av nye bygg, sier prosjektleder Bernt Bremdal i NCE Smart.

Dermed kan bygg styres bedre, lære av dataene som kommer inn, og problemer avdekkes og løses med en gang, heter det i pressemeldingen fra Statsbygg.