Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H). Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Fagforeninger raser mot forslag til ny tjenestemannslov

Både LO og Unio er sterkt kritiske til forslaget til ny tjenestemannslov. Regjeringen og kommunalminister Jan Tore Sanner (H) får det glatte lag i høringsuttalelsene.

LO skriver at departementets forslag «svekker de ansattes rettigheter i betydelig grad», mens Unio mener at «verken arbeidstakerne, forvaltningen eller borgerne er tjent med lovforslaget», skriver Klassekampen fredag, samme dag som høringsfristen gikk ut.

Fagbevegelsen mener endringene vil føre til flere midlertidige ansettelser, svakere stillingsvern for statsansatte og dårligere rettigheter for varslere.

– Det blir lettere for arbeidsgiver å si opp folk. Man legger mye mer makt over til arbeidsgiver og færre rettigheter til ansatte, konkluderer Ellen Dalen, hovedtillitsvalgt for Norsk Tjenestemannslag (NTL) ved Universitetet i Oslo. NTL er det største fagforbundet for statsansatte.

Regjeringen mener lovforslaget som ble sendt ut til høring er en videreføring av den enstemmige rapporten fra tjenestemannslovutvalget, der både arbeidsgiversiden og de ansatte var med. LO og Unio avviser dette kontant.

– Det er oppsiktsvekkende at departementet ikke holder seg til den enstemmige innstillingen, sier LO-nestleder Tor-Arne Solbakken.