Ny undersøkelse viser at flere forventer boligprisvekst.

Prisene på nye boliger øker

Boligprisene har økt med over 4 prosent fra 1. kvartal i fjor. Over halvparten av oss forventer at prisene vil øke ytterligere det neste året.

Fra 1. kvartal 2015 til 1. kvartal 2016 har prisene på nye eneboliger gått opp med 4,2 prosent, melder Statistisk Sentralbyrå tirsdag.

Det siste kvartalet har prisene hatt en svak økning på 0,3 prosent. Prisene på nye eneboliger måles ved ferdigstillingstidspunktet.

Prisene på nye småhus og blokkleiligheter, målt ved salgstidspunktet, har steget med 3,8 prosent fra 1. kvartal i 2015. Fra 4. kvartal 2015 til 1. kvartal 2016 har prisene på flerboliger hatt en økning på 0,9 prosent.

Til sammenligning har prisene på brukte boliger økt med henholdsvis 4,2 prosent for eneboliger, 4,5 prosent for småhus og 6,0 prosent for blokkleiligheter i løpet av det siste året.

Forventer prisvekst

En fersk undersøkelse fra GARANTI Eiendomsmegling viser at over halvparten av befolkningen forventer at boligprisene øker ytterligere de neste tolv månedene.

Dette er en kraftig økning fra tilsvarende undersøkelse for et halvt år siden, skriver GARANTI Eiendomsmegling i en pressemelding.

I undersøkelsen som er gjennomført blant et utvalg på 1902 personer i Norge oppgir 54 prosent at de forventer prisøkning på boligeiendom de neste 12 månedene. I tilsvarende undersøkelse for et halvt år siden var den samme andelen 38 prosent. 26 prosent forventer uendrede priser, 12 prosent forventer prisfall, mens 9 prosent vet ikke.

– Dette viser at troen på boligmarkedet har styrket seg det siste halve året. De økte forventningene må ses i lys av lave renter, lav boligbygging i pressområder, og en generelt god norsk økonomi, til tross for enkelte regionale utfordringer. Forrige måling viste en kortsiktig effekt av økonomisk usikkerhet. Troen på boligmarkedet har imidlertid hentet seg raskt inn, sier administrerende direktør Stein Drogseth i GARANTI Eiendomsmegling.

Delt boligmarked

Forventningene til boligprisene er størst i Oslo, hvor 69 prosent oppgir at de forventer prisvekst, og på Østlandet for øvrig er tilsvarende andel 60 prosent. Vestlandet er landsdelen hvor færrest forventer oppgang, med en andel på 37 prosent.

– Mens det er optimisme i øst er stemningen en helt annen i boligmarkedet på Vestlandet, som over lengre tid har hatt en del utfordringer, blant annet i arbeidsmarkedet. Særlig Stavanger-/Sandnesområdet trekker ned forventningene. Det blir svært interessant å følge utviklingen her, sier Drogseth.

Styrket tro på bolig som investering

Undersøkelsen viser også at bolig er det foretrukne investeringsobjektet på lang sikt. I valget mellom bankinnskudd, bolig, aksjer og obligasjoner oppgir 64 prosent at de mener bolig er den beste langsiktige investeringen for folk flest. Dette er 4 prosentpoeng flere enn i den forrige undersøkelsen. 7 prosent mener bankinnskudd er best, mens aksjer og obligasjoner foretrekkes av hhv 10 og 4 prosent. 15 prosent oppgir at de ikke vet.

– Troen på bolig har vært høy i alle målingene vi har gjennomført, og viser seg å være nesten uavhengig av kortsiktige forventninger til boligpriser. Dette viser at folk anser bolig som en god investering over tid. Avkastningen på bolig har vært høy i lang tid nå, men den viktigste grunnen til at folk kjøper bolig er at de skal bo i den, ikke for å tjene mest mulig penger på kort sikt, sier Drogseth.

Les også: Boligprisene steg med 1,1 prosent i mai

Les også: Eiendomsmeglerne frykter prispress