Bjelland fikk pris for brannanalyse

Henrik Bjelland i Multiconsult mottok i juni prisen Harry C. Bigglestone Award 2016, for artikkel om rammeverk for analyse av brannsikkerhet for nye bygninger.

Bjelland og medforfatterne professor Ove Njå, professor Geir Sverre Braut og dr.ing. Atle W. Heskestad, ble hedret med prisen for sin artikkel ”The Concepts of Safety Level and Safety Margin: Framework for Fire safety Design of Novel Buildings” publisert i Fire Technology Journal 2015.

Prisen deles årlig ut til den artikkelen i Fire Technology som best representerer fortreffelighet innenfor kommunikasjon av brannsikringskonsepter. I prisbegrunnelsen heter det at artikkelen presenterer en alternativ vinkling av sikkerhet innen funksjonsbasert brannprosjektering, og er et nyskapende bidrag til den tekniske litteraturen og faglig utvikling innenfor brannsikkerhetsfaget og dens interessenter.

Gjennom nåløyet

Artikkelen var en av 82 utvalgte artikler fra tidsskriftet i 2015 som var kvalifisert for tildeling. Artikkelen ble først nominert av tidsskriftets redaktører som en av de 10 beste artiklene i tidsskriftet i 2015, og deretter utpekt som vinner av Harry C. Bigglestone Award. Prisen er en pengepremie fra Fire Protection Research Foundation på $ 5000, og ble tildelt under 2016 NFPA Conference and Expo i Las Vegas, USA, i juni i år.

- Det var spesielt moro å få en utmerkelse for nettopp denne artikkelen, fordi den skapte en relativt opphetet meningsutveksling i reviewprosessen, sier Bjelland.

Anvendbart rammeverk

Arbeidet Bjelland og hans medforfattere har beskrevet i artikkelen tar fatt i sentrale begrep innen sikkerhetsfaget, og det helt grunnleggende spørsmålet om hvordan sikkerhet kan måles.

- Mens vi ser at sikkerhetslitteraturen gjerne beskriver sikkerhet med en tett kobling til risikobegrepet, ender vi opp med å beskrive konturene av et rammeverk for sikkerhetsdesign uten å gå via risikobegrepet. Vi argumenterer for at en mer direkte vurdering av sikkerhet kan være hensiktsmessig i kommunikasjonen om sikkerhet mellom interessentene i et byggeprosjekt, og rammeverket er generelt anvendbart i all sikkerhetsstyring, avslutter Bjelland.

Henrik Bjelland avla sin PhD-grad ved Universitetet i Stavanger høsten 2013, og jobber i dag som seniorrådgiver i seksjon HMS- og Risikostyring i Multiconsult.