For første gang har Statsbygg levert strøm til nettet. Det skjedde på Høgskolen i Hedmark på Evenstad. Foto: Statsbygg/Hollan Sudio

Nå leverer dette Statsbygg-anlegget strøm til nettet

For første gang har Statsbygg levert strøm til nettet. Nå snakkes det om mulighetene for å bli en netto energileverandør innen 2050.

Eiendomsdirektør Frode Meinich i Statsbygg. Foto: Trond Isaksen/Statsbygg

Hovedbryteren viser 0 på importert energi. Foto: Statsbygg

– Det er ingen vedtatt strategi, men vi har lekt oss med tanken om at Statsbygg kan bli en netto energileverandør innen 2050. Vi har 35 år på oss, noe som er lenge når vi ser hvordan utviklingen er på dette området, sier eiendomsdirektør Frode Meinich i Statsbygg til Byggeindustrien.

I over to år har solcelleanlegget på «Låven» på Campus Evenstad i Hedmark gitt lys og varme ved høgskoleområdet.

Den 6. mai kom anlegget for første gang på plussiden og kunne produsere strøm til strømnettet i noen timer på formiddagen.

– Selv om det ikke var mer enn 3,4 kWh netto, så er dette en viktig milepæl for oss i Statsbygg. Det er slik vi må jobbe fremover, sier Meinich.

Over all forventning

Solcelleanlegget på Evenstad har ifølge Statsbygg produsert over all forventning helt siden starten. Gjennomsnitt for 2014 og 2015 har vært på ca. 62.800 kWh årlig produksjon, noe som ligger over hva som var prosjektert.

Nytt hybelbygg og mer over på termisk oppvarming har også bidratt til å kutte strømforbruket ved campus.

Skraper i overfalten
Frode Meinich tror energimilepælen i Hedmark bare så vidt skraper i overflaten av hva som er energipotensialet til Statsbygg.

– Da vi monterte solcelleanleggene på Operaen i 2007 og Evenstad i 2013 satte vi begge gangene ny norgesrekord. Nå blir vi hele tiden forbikjørt av andre, og det er vi glade for. Det viser hvordan utviklingen går og at vi er på riktig vei i Norge, sier han vel vitende om at langt fra alle eksisterende hus i Statsbygg-porteføljen egner seg for energiproduksjon.

– Det er ikke sikkert at Eidsvollbygningen eller et bygg fra 1150 skal ha solcellepanel på taket. Fjellhallene våre er heller ikke spesielt egnet. Men kanskje er det noen gjerder i ytterkant av en tomt som kan kles med solceller, sier Meinich.

– Vi har en stor fordel ved at industrien hele tiden jobber for oss og hele tiden kommer opp med nye løsninger og ny teknologi, legger Meinich til.

Dobling

Også på verdensbasis har solenergi fått et enormt løft. I løpet av tre år – fra 2014 til 2017 – regner man med at verdens solenergiproduksjon har doblet seg fra 1 til 2 prosent av den totale energiproduksjonen.

– Fremskriver man en tilsvarende økning fremover, slik vi blant annet har sett på kapasiteten på datalagring, så har vi en enorm fremtid foran oss, sier Meinich

Dette er også en milepæl for Eidsiva Energi, fordi det er første gang selskapet mottar strøm fra en plusskunde.