Det ble skivebom på pris for Nye Veier på utlysningen av prosjekt- og byggeledelseskontrakten for de neste fire årene.

Nye Veier-konkurranse trekkes – lyses ut på nytt med over 13 ganger så høy prisramme

Nye Veier bommet med 74 millioner kroner på sin første prosjekt- og byggeledeleskontrakt.

Nye Veiers fireårige rammeavtale for prosjekt- og byggeledelse ble opprinnelig lyst ut med en verdi på kun 4-6 millioner kroner.

Nå blir anbudskonkurransen avlyst og lyst ut på nytt. Denne gangen er summen på rundt 80 millioner kroner.

- Vi legger oss flate for volumfeilen, og jeg kan forsikre deg om at dette ikke er en feil vi gjør en gang til, sier direktør for kontrakt og anskaffelser i Nye Veier AS, Bjørn Børseth til Byggeindustrien.

Reaksjoner fra bransjen

Mandag fortalte Byggeindustrien om Nye Veier som 4. mars lyste ut rammeavtalen er for prosjektledelse, prosjektstyring, byggeledelse, planleggingsressurser (kost, tid, logistikk), kontrollapparat ulike prosjektfag, HMS og kvalitetssikring.

Flere i bransjen reagerte på det lave volumet på 4-6 millioner fordelt på fire år.

På Doffins lukkede sider ble det attpåtil stilt spørsmål om det var en trykkfeil og om summen egentlig var 40 til 60 millioner.

Dette ble først avvist av Nye Veier, men mandag innrømmet Børseth at summen var altfor lav.

Tirsdag kom svaret på hvor mye den ferske statlige byggherren hadde bommet med:

74 millioner kroner. 

- Det er et stort sprang, og det er naturligvis aldri noe gøy å gjøre feil. Men når vi først har gjort feil, fant vi fant ut at det ryddigste overfor bransjen var å trekke den opprinnelige konkurransen og lyse ut en ny. Det ville ikke vært gunstig for noen å ha to konkurranser ute, sier Børseth.

Eksternt konsulentbyrå

Det er et eksternt konsulentbyrå som har stått for kontraktsutlysningen til Nye Veier, men Børseth vil ikke plassere skyld hos andre enn dem selv.

- Vi har det endelige ansvaret som bestiller, og vi burde sjekket nærmere. Her har ikke vi kommunisert godt nok om våre tanker, sier Børseth.

- Hvilke tanker hadde dere?

- Vi hadde tenkt at summen på 4 til 6 millioner var et årsvolum og at totalen i utgangspunktet burde vært på rundt 24 millioner.

- Men det er fortsatt et betydelig sprang fra 24 millioner og opp til 80 millioner?

- Ja, det er det, og vi skal ikke gjemme oss bak det tallet heller. Dette har vi rett og slett ikke vurdert godt nok, sier Børseth som mener noe av forklaringen kan ligge i en hektisk oppstartsperiode med mange prosjekter som skal settes i gang samtidig.

- Tempoet har vært høyt og vi har som en slank byggherre vært nødt til å kjøpe inn mange tjenester. Men det er ingen unnskyldning, og jeg kan som sagt love at dette ikke skal skje igjen, legger han til.

Lettere prismatrise

Børseth sier innholdet i konkurransen, som vil bli lyst ut på nytt en av de nærmeste dagene, ikke vil endres nevneverdig utover volumet. Men prismatrisen skal gjøres enklere.

- Vi fikk reaksjoner på at den var vanskelig å forstå, blant annet fordi de måtte inkludere reisekostnader i tilbudet. Det har vi gått bort fra nå, fordi vi ser det er mye usikkerhet rundt hvor store disse kostnadene vil bli, sier Børseth.