NCC bygger svanemerkede boliger i Lonaparken i Bergen. Illustrasjon: Link arkitektur

Ikke dyrere med svanemerket bolig

I Bergen er NCC Bolig i ferd med å bygge Norges første, svanemerkede leilighetsbygg – Lonaparken.

Fakta Lonaparken

- Lonaparken bygges på Åsane i Bergen. Tomten er på ca. 40 mål og planlagt utviklet over 7 salgs- og byggetrinn. Når prosjektet står ferdig vil parken ha ca. 550 leiligheter.

- Lonaparken er Norges eneste svanemerkede leilighetsbygg

- Helse- og miljømessige byggematerialer

- God ventilasjon

- Godt inneklima
- Energieffektivt

Ifølge NCC Bolig er ikke deres nye prosjekt i Bergen dyrere enn andre boligprosjekter. Produksjonsprisen er noe høyere, men salgsprisen er den samme som for et boligprosjekt uten de helse- og miljømessige kvalifikasjonene et svanemerket prosjekt har.

Dette kommer frem i en pressemelding fra Svanemerket.

49 prosent av svenskene sier de er villige til å betale opp til 10 prosent mer for en svanemerket bolig, men dette slipper altså bergenserne.

Undersøkelser viser at nordmenn har stor tillit til det offisielle miljømerket, Svanen, som er en upartisk tredjepart som evaluerer om et prosjekt lever opp til fastsatte krav. Svanens krav til både helse, energi og miljø sikrer høy boligkvalitet. Et trygt inneklima, energieffektivitet og bærekraftige materialer kommer både helsen, lommeboken og miljøet til gode.

NCC har tatt skrittet
NCC har i Lonaparken skapt leiligheter som er laget med tanke på å belaste jorden vi lever på minst mulig.

- Lonaparken er en ny start for NCC også, sier regionssjef i NCC Bolig, Andreas Hovden. Dette er de første svanemerkede leilighetsbyggene som bygges i Norge, legger han stolt til.

Svanemerket har hjulpet NCC med å utvikle leiligheter som er lune, lyse og laget for fremtiden. Alle materialene i gulv, vegger og tak er gode miljøvalg som også er trygge for helsen. Boligene holder bra på varmen om vinteren da de er godt isolerte, noe som gir et behagelig inneklima og lavere strømregninger. Energiforbruket i en svanemerket bolig er minst 25% lavere enn det lovgivningen krever. I Lonaparken blir energiforbruket enda lavere enn Svanens krav.

-Troverdigheten forbrukerne har til Svanemerket, og merkets høye standarder, gjør det ekstra stas at Lonaparken lever opp til kravene, sier Hovden.

Luftig kvalitet
Luftforurensing og tvilsom luftkvalitet er et gjentakende problem i Bergen by. Det motsatte er tilfelle i et svanemerket hjem. I Norden tilbringer vi 90 prosent av tiden innendørs, derfor er inneklimaet naturlig nok viktig. I tillegg til å oppfylle strenge kjemikaliekrav har en svanemerket bolig oppfylt krav om effektiv ventilasjon med grundig rens av forurenset uteluft. I et svanemerket hjem kan du derfor være trygg på at luften er ren. Finner du din drømmebolig i Lonaparken får du ikke bare en beliggenhet du ønsker, men også et hjem med respekt for din egen og dine omgivelsers helse.

Menn sinker
70 prosent av oss er opptatt av miljøet og ønsker å gjøre en forskjell for å ivareta det. Spesielt kvinner er overrepresentert blant de miljøbevisste. Det er også en høyere andel grønne blant de med høyere utdanning og de som bor i urbane områder. Nå prøver NCC å nå frem til de grønne bergenserne.