Norge har store ressurser i rent vann og vannkraft. Her raser vannmassene forbi Rykene kraftstasjon i Nidelv. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpi

Nordisk samarbeid om vann skal gi jobber

Minst 663 millioner mennesker i verden mangler tilgang til vann og 2,4 milliarder har dårlige sanitærforhold. Norge og Norden vil bedre situasjonen og samtidig skape nye jobber.

EØS- og EU-minister Elisabeth Aspaker (H) deltar tirsdag på den nordiske markeringen av FNs internasjonale vanndag i Helsingfors. Tema er hvordan nordiske land kan bidra til å nå FNs bærekraftmål, der vann er en nøkkelfaktor.

– Vann kan bidra til en grønnere økonomi, skape flere arbeidsplasser og bærekraftig utvikling. Klokere og mer effektiv forvaltning av verdens knappe vannressurser er en forutsetning for at vi skal nå FNs bærekraftmål om rent vann og sanitærløsninger, og anstendig arbeid og økonomiske vekst for alle innen 2030, skriver Aspaker og statssekretær Tone Skogen i en kronikk i Dagsavisen tirsdag.

Global Risk Report 2016 slår fast at tilgang til vann i tiden framover vil være den største risikofaktoren for den økonomiske utviklingen i verden.