Spennende dag for norsk byggenæring

Mandag formiddag er viktig stor dag for videreutviklingen av Norges infrastruktur. Da overleveres nemlig grunnlagsdokumentet for Nasjonal transportplan (NTP) 2018-2029 fra fagetatene til samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen.

Dette grunnlagsdokumentet vil vise hvordan de store statlige byggherre; Statens vegvesen Jernbaneverket, Kystverket samt Avinor, ser for se utviklingen av landets infrastruktur i denne perioden. Det er snakk om mange milliarder i investeringer og en lang rekke prosjekter som skal gjennomføres. Dermed er dette også en meget viktig dag for norsk byggenæring. For virksomhetene innen anleggsmarkedet vil dette være med å definere hvordan de skal arbeide, og ikke minst hvilke prosjekter de kan forvente å kunne regne på i denne perioden.

Nå er det verdt å merke seg at dette er grunnlagsdokument, altså forslaget til NTP, som legges frem for samferdselsdepartementet. Det vil derfor komme endringer innen visse deler av innholdet, men det som legges frem mandag formiddag vil uansett danne hovedtrekkene av hva man kan forvente vil bli realisert i denne perioden. Denne planen skal etter hvert på høring og til slutt legges frem av Samferdselsdepartementet i Stortinget.

Fremleggelsen av NTP er også viktig for mange lokalsamfunn rundt om i landet. Det er mange som kjemper for at nettopp deres prosjekter skal gjennomføres, enten om det er vei- eller baneutbygginger, og det vil være mange som vil bli både skuffet og fornøyde med innholdet i transportplanen. Sannsynligvis vil mange som har forventet å finne sine prosjekter i planen måtte vente til neste runde. De som finner «sine prosjekter» i planen har nok allerede gode signaler om at nettopp deres prosjekter finnes i rapporten.

Det vil alltid bli diskusjoner i etterkant av slike fremleggelser. Enkelte mener nå at mer enn noen gang tidligere vil det grønne skiftet bli å finne igjen i rapporten – det innebærer ikke minst en ytterligere styrking av satsingen på kollektivtrafikken samt sykkelveier – så får vi se hvor mye dette eventuelt vil måtte gå på bekostning av andre utviklingsprosjekter. Uansett kan vi nok forvente at samferdselsministeren vil forlange at mange etterlengtede veiprosjekter blir å finne i rapporten. Solvik-Olsen har lovet å få fortgang på flere prosjekter og ikke minst at man skal ta igjen vedlikeholdsetterslepet innen både vei og bane.

Vi i Byggeindustrien vil selvsagt følge fremleggelsen av NTP fra klokken 10 mandag tett, så følg med på bygg.no for å få deg nyhetene.