Foto: Frank May / NTB scanpix

Små kraftselskaper kan tape milliarder

Et foreslått krav om at nettdrift og kraftproduksjon skilles ut i separate selskaper, gjør at små kraftselskaper kan tape opptil 4,6 milliarder, viser en rapport.

Rapporten, som er utarbeidet av Varde Hartmark for Distriktenes Energiforening (Defo) og KS Bedrift Energi, viser at de minste selskapene kan få en merkostnad på opp mot 20.000 kroner per kunde, skriver Nationen. Ifølge avisen vil et slikt krav ramme 114 mindre selskaper med til sammen 1,2 millioner nettkunder. Forslaget fra regjeringen skal behandles på Stortinget i løpet av våren.

Regjeringen vil ha et selskapsmessig og et funksjonelt skille i alle kraftbedrifter. det første kravet er beregnet å kosete de små selskapene 1,3 milliarder kroner, mens det andre blir langt dyrere: 3,3 milliarder.

– Regjeringen foreslår i bunn og grunn tiltak som har det til felles at de vil gjøre det dyrt å være liten, sier Kristin H. Lind i KS Bedrift Energi.

Hun og Knut Lockert i Defo forklarer at det vil det først og fremst er de små selskapene som vil merke kostnadene ved å måtte opprette nye selskaper, med separat ledelse, styre og støttefunksjoner.

– Dette er dyrt og skaper et voldsomt byråkrati. I dag utnyttes ressursene på tvers av selskapene, slik at alt skal være mest mulig effektivt, sier Lind.