Illustrasjonsfoto.

HENT skal ha oppdaget hemmelige kontrakter hos underentreprenør

HENT skal ha oppdaget at en latvisk underentreprenør opererer med hemmelige kontrakter som bryter norsk lov. Det avvises av den latviske entreprenøren.

Det er NRK som melder om saken i dag. De skriver at HENT mener den latviske entreprenøren Skonto Enterprises har operert med doble kontrakter til arbeidstakerne.

Dette ble oppdaget av den norske entreprenøren i en stikkprøve i 2015.

– Dette er alvorlig. Det kommer frem at arbeidstakeren skal betale kost og losji selv, noe Skonto skal dekke i henhold til Allmenngjøringsloven, sier Endre Person, HMS- og kvalitetsdirektør i HENT til NRK.

Feil, mener det latviske selskapet
Advokaten til Skonto Enterprises, Ove Vanebo, avviser dette overfor NRK.

– Dette er feil, sier advokat Ove Vanebo.

Han sier arbeidernes reiser fra Latvia til Norge har vært frivillig pendling, og at loven ikke sier Skonto skal dekke dette. I norsk lov står det at arbeidsgiver skal dekke utgiftene for et rimelig antall hjemreiser.

Vanebo sier til NRK at selv om Skonto mener de har rett til å ikke betale for dette, har de gjort det. Selskapet hevder å ha bevist at de har betalt gjennom arbeidskontrakter og bankutskrifter.

Uenige om sluttoppgjøret

Overfor Byggeindustrien utdyper Vanebo at saken skal ha kommet opp i forbindelse med uenigheter om sluttoppgjøret.

- Det er ikke uvanlig at partene i en entreprise er uenige, men vi har i dette tilfellet opplevd at HENT har brukt mye tid på å kreve dokumentasjon på allmenngjøring. Vi mener dokumentasjonen vi har lagt fram er riktig, og synes at det er pussig at man holder tilbake betaling. Men vi tror nok dette også er et forhandlingsgrep, og tror partene kommer til en omforent løsning med nye forhandlinger, sier
Ove Vanebo.

Avvises HENT

At saken har noe med sluttoppgjøret å gjøre, avvises blankt av HENT.

- Den saken er helt uavhengig av det. Dette ble avdekket i april 2015, en god stund før det var snakk om sluttoppgjøret, sier Endre Person i HENT til Byggeindustrien.

Men han bekrefter at det er uenigheter rundt sluttoppgjøret og at saken kan bli dratt inn som en del av disse diskusjonene.

- Det er riktig at de har lagt fram dokumentasjon for oss, men vi kan ikke se at det er et svar på det vi har spurt etter. Nå har vi varslet selskapet at dersom de ikke kommer opp med akspetabel dokumetnasjon, så vil HENT betale det arbeiderne har krav på. Dette vil i tilfelle bli et tema i forbindelse med sluttoppgjøret, sier Person.