Fornebubanen ikke akkurat i rute

Fornebubanen blir regnet som et av de aller viktigste infrastrukturprosjektene i Oslo. Men det ser ikke akkurat slik ut på fremdriften i det viktige prosjektet. Enkelte vil nok beskrive prosessen som stillstand når man skal omtale prosjektet. 

Det er kanskje å ta litt hardt i, men det ser jammen ikke ut til å være langt unna. En fremtidig realisering av prosjektet ser det ut til at vi kan se langt etter. Det produseres mye papir, men noe skinnelegging vil det ikke bli på lang tid.

Det hevdes at prosjektet ikke er forsinket, men det er vel ikke så rart så lenge det ikke finnes noen klar tidsfrist for når prosjektet skal stå ferdig. Fornebubanen er noe man har diskutert i flere tiår, men fortsatt er det ingen som med sikkerhet kan si når det skal stå klart og de første passasjerene kan ta banen i bruk.

Utviklingen av Fornebubanen har vært gjennom mange ulike faser. Den skulle selvsagt stått klar innen den store utbyggingen av Fornebu startet – slik gikk det jo ikke. Man har kontinuerlig jobbet med prosjektet, men det har aldri vært noen som virkelig har tatt tak i denne infrastrukturutbyggingen og gitt satsingen den prioritet den fortjener. For det er virkelig en utbygging man burde satt langt høyere opp på den reelle prioriteringslista. Nå er tiden virkelig inne for alle innbyggerne i Osloområdet å sette noen tydelig krav til politikerne i Oslo og Akershus om at man må få en skikkelig fremgang i utbyggingen.

Aftenposten skriver mandag at man heller ikke har klart å bestemme seg for hvem som skal stå for utbyggingen av banen, ettersom den skal gå både i Oslo og Akershus. Etter over ett år med politiske diskusjoner skulle man tro det var mulig å komme frem til en beslutning her. Også med finanseringen er det fortsatt uavklarte spørsmål.

Ettersom både Akershus fylkeskommune og Oslo kommune sier en utbygging av Fornebubanen er prioritet nummer én, må dette snart vise igjen i praksis. Man må slå fast en dato for ferdigstilling, og sette opp en organisasjon, gi dem de nødvendige ressursene, og starte med mer konkret planlegging og etablere en realistisk fremdriftsplan.

En utbygging av Fornebubanen vil ha en enorm betydning for innbyggerne på Fornebu, ikke minst er den helt nødvendig for en videreutvikling av det viktige utbyggingsområdet fremover. Men utbyggingen er også meget viktig for det totale kollektivbildet i Oslo – og for en videre utvikling av traseen hvor banen skal gå. For her må det selvsagt legges opp til en storstilt utvikling rundt det nye fremtidige kollektivknutepunktet. Det er muligheter for en stor utbygging av boliger langs traseen om det legges til rette for dette – og at dette er noe politikerne ønsker.

Det er nå virkelig på tide at noen står opp og tar grep om denne viktige saken. Vi har ventet lenge nok på perrongen nå.