Trapphuset. Illustrasjon: Pir II/Brick Visual

Et godt år for BREEAM-NOR

Norwegian Green Building Council går inn i det nye året full av BREEAM-entusiasme.

Fjoråret var utvilsomt et godt år for BREEAM i Norge. Ved inngangen til det nye året har NGBC utstedt totalt 50 BREEAM-NOR-sertifikater for design- og ferdigstillelsesfasen. Hele 33 av disse kom i løpet av 2015.

Trykk her for en oversikt over alle byggene med BREEAM-NOR sertifikat og se hvor de befinner seg.

En halv million kvadratmeter

Totalt finnes det nå over en halv million kvadratmeter BREEAM-NOR-klassifisert bygningsmasse. Om lag 70 prosent av de klassifiserte byggene befinner seg i Oslo-området, men også andre, deriblant Stavanger, Bergen og Trondheim, kan alle skilte med nye BREEAM-klassifiserte bygg i året som gikk.

– Vi ser at BREEAM-NOR til en viss grad kan synes som et Oslo-fenomen, men det gleder oss å se at flere og flere nye steder setter seg på kartet. Nå har vi BREEAM-registrerte bygg i hele 14 av 19 fylker, målet må være at hele landet skal være representert innen utgangen av 2016, sier Kjersti Folvik, daglig leder i NGBC.

Sertifikater på rekordtid

Blant sertifikatene som har blitt utstedt det siste året er det flere som har kommet på rekordtid. For prosjektet Trapphuset i Trondheim tok det kun ni dager fra revisors rapport ble sendt inn, til utvikler, ROM Eiendom, mottok BREEAM-sertifikatet som bevis på at prosjektet hadde oppnådd klassifiseringen Very Good.

– Dette er gode nyheter for alle som jobber med BREEAM. At prosessen nå går lettere viser at BREEAM-NOR er på vei til å forankres i næringen og at all den erfaringen som er opparbeidet, både i prosjektene, hos revisorer og rådgivere og i markedet generelt, nå kommer de eksisterende BREEAM-prosjektene til gode, sier Folvik.

BREEAM-NOR 2016

Den store samtaleemnet i året som gikk var uten tvil utviklingen av ny BREEAM-NOR manual. En hel bransje engasjerte seg med frivillig deltagelse i arbeidsgrupper og innspill til utformingen av den nye manualen. Forslaget er nå ferdigstilt og ligger til endelig godkjenning hos BRE (Building Research Establishment) i England, som eier BREEAM-verktøyet. BRE har 8 ukers behandlingstid og avhengig av deres tilbakemelding, anslår NGBC at ny manual vil lanseres rundt påsketider.

– Uten alle dugnadstimene som er lagt ned blant våre medlemmer og ellers i bransjen, ville vi aldri hatt et så godt produkt som det vi nå er på vei til å få. Vi kan med stolthet si at dette er bransjens eget verktøy utviklet av bransjen selv, og vi gleder oss til det ferdige resultatet foreligger, sier Folvik.