Foto: Kultur- og idrettsbygg Oslo KF/Arkitekturfotograf Tove Lauluten

Åpnet ny turnhall i Oslo

Oslos første kommunale turnhall ble tirsdag åpnet på Leirskallen i Oslo syd.

Nordstrand Turnforening får oppfylt et 30 år gammelt ønske om en egen turnhall, og 400 barn på venteliste kan etter hvert glede seg over å få plass på et av turnpartiene. Leirskallen turnhall er ferdigstilt til avtalt tid.

– Jeg er stolt og veldig fornøyd over å kunne åpne Oslos første kommunale turnhall. Dette er blitt et fantastisk idrettsanlegg, og jeg vet det er en etterlengtet hall som vil skape mye idrettsglede for barn og unge i byen vår, sier ordfører Marianne Borgen.

Bruksareal på nær 2 300 kvm Før Leirskallen turnhall stod ferdig, var det tre turnhaller i Oslo, men ingen i Oslo syd. Leirskallen turnhall har et bruksareal på 2 284 kvm. Byggearbeidene tok til i januar 2015 og anlegget stod ferdig i desember samme år. Hallen er det første anlegget som Kultur- og idrettsbygg Oslo KF ferdigstiller etter at foretaket ble etablert 1. juli 2015.

– Jeg er veldig glad for å kunne overlevere et lyst, moderne, miljøvennlig og ikke minst sikkert anlegg til Nordstrand Turnforening. Vår visjon er å bygge for små og store øyeblikk. Å bygge for aktiv livsutfoldelse i lokalmiljøene er like viktig som å bygge for store mesterskap og internasjonal kunst, mener direktør Eli Grimsby i Kultur- og idrettsbygg Oslo KF.

Det nye anlegget omfatter også fasiliteter for Leirskallen skisenter, som varmestue, møterom og toaletter.

Spennende utstyr gir ny utvikling Det har vært organiserte turnpartier på skoler på Nordstrand og Lambertseter siden tidlig på 1960-tallet. I dag har Nordstrand Turnforening rundt 700 medlemmer og rundt 40-50 instruktører som hver uke har båret utstyr ut og inn i gymsalene. Turnforeningen har selv regnet ut at de, gjennom årenes løp, har flyttet utstyr tilsvarende vekten av Eiffeltårnet. I den nye hallen står apparater og utstyr fremme hele tiden, fastmontert og sikkert.

– Dette har vi drømt om i over 30 år, og nå er vi veldig begeistret over å kunne flytte inn i en ordentlig turnhall med apparater, grop med skumgummi og flotte fasiliteter. Dette betyr blant annet at vi etter hvert får plass til de 400 barna vi har på venteliste. I tillegg får ungdommene våre mer spennende utstyr og nye utfordringer slik at de kan fortsette å utvikle seg, sier styreleder Marthe Almeland Mohn i Nordstrand Turnforening.

Et idrettsbygg med store miljøkvaliteter Leirskallen turnhall er et bygg med store miljøkvaliteter. Anlegget, som har passivhus-standard, vil bruke 75 prosent mindre energi enn det som er vanlig for tilsvarende bygg.

Hallen har blant annet oppvarming med energibrønner og varmepumpe. I tillegg er det lagt vekt på lyd- og lysforholdene inne i hallen. Deler av hallveggene er kledd med perforerte gipsplater med bakenforliggende akustiske matter som gir gode lydforhold. I vinduene er glass erstattet med aerogelpaneler. I tillegg til å være energibesparende, bryter det lyset på en annen måte enn ordinært glass, slik at sollyset ikke blender når solen står inn gjennom vinduene. Utvendig er bygget delvis dekket av en ikke-reflekterende metallfasade og delvis av stående panel i sibirsk lerk. Denne tresorten vil langsomt få en vakker, grå farge og etter hvert gli godt inn i omgivelsene.